Milan Zver zahteva dodatna pojasnila od predstavnika Evropske komisije

Evropski poslanec dr. Milan Zver (vir: Zajem zaslona)

Zadnji nastop Christiana Wiganda, tiskovnega predstavnika Evropske komisije za pravno državo, pravosodje in enakost, v zvezi s spornim obiskom komisarke Vere Jourove na slovenskem ustavnem sodišču kaže na njegovo neobveščenost, sprenevedanje ali pa na njegovo slabo pripravljenost.

Zaradi tega je evropski poslanec dr. Milan Zver nanj naslovil zahtevo, naj še enkrat pojasni svoje misli s tiskovne konference, ki je potekala 3. aprila. 

Milan Zver je Wigandu zapisal, da je na tiskovni konferenci dejal, da “so bili objavljeni le deli poročila, ki so spadali v okvir zahteve poslanca Evropskega parlamenta”. V nadaljevanju je nato pojasnil, da navedbe tiskovnega predstavnika Wiganda bistveno odstopajo od dejanskih okoliščin glede zahteve za razkritje vseh internih dokumentov, povezanih z obiskom komisarke Jourove v Sloveniji in poznejšo odpravo tajnosti poročila.

“Moja zahteva za informacije v zvezi z obiskom komisarke Vere Jourove v Sloveniji je bila izčrpna in je izrecno zajemala:

1) Zapisnik sestanka med komisarko Jourovo in predsednikom slovenskega ustavnega sodišča Matejem Accettom;

2) Vso komunikacijo med kabineti Evropske komisije in

3) Vso notranjo komunikacijo v kabinetu komisarke Jourove v zvezi z njenim obiskom.

Te zahteve pa zanikajo trditev, da je Milan Zver zahteval le izbrane dele poročila. Poleg tega je vprašanje cenzure poročila, ki je bilo pred tem predmet spora, že zdavnaj rešeno, saj je Evropska komisija pred več kot šestimi meseci umaknila stopnjo tajnosti dokumenta.

“Vztrajanje pri tem opisu dogodkov, tako v vaših nedavnih izjavah kot v tistih iz lanskega leta, je zmedeno in kaže na pomanjkanje zavedanja o procesu, o katerem ste javno razpravljali. To me je zavezuje, da vas obvestim, da sem nedavno prejel več kot 100 strani dokumentov za oba dneva obiska komisarke Jourove,” je zapisal evropski poslanec Milan Zver in nadalje še pojasnil:

“Edina nerazkrita informacija se nanaša na tretjo točko namena srečanja s predsednikom slovenskega ustavnega sodišča (“Kaj želimo od srečanja z Accettom”). Komisija nerazkritje te informacije utemeljuje s tem, da o tem ni bilo govora in da bi razkritje lahko oviralo postopek odločanja Evropske komisije ter spodbudilo samocenzuro med uradniki. Glede na očitno neskladje med dejanskim obsegom moje zahteve, popolnim umikom stopnje tajnosti poročila in Vašimi izjavami na nedavni novinarski konferenci vljudno prosim za pojasnilo teh pripomb. Ohranjanja točnosti dejstev je namreč ključno pri zaščiti integritete javnega diskurza,” je dodal slovenski poslanec Zver.

Je komisarka prekoračila pooblastila?

Spomnimo. Evropska komisarka Vera Jourova je v kritičnem času, ko je Ustavno sodišče RS presojalo o sporni noveli zakona o RTV, obiskala Slovenijo. Tukaj je opravila pogovore s predstavniki oblasti, z novinarji, nevladnimi organizacijami in s predsednikom ustavnega sodišča dr. Matejem Accettom. Okoliščine njenega obiska kažejo na to, da je bil njen namen vplivati na ustavne sodnike, ki so naposled dovolili implementacijo vseh določil spornega zakona, ki je omogočil uzurpacijo javnega zavoda RTV Slovenija s strani politične levice.

M. D.