Vladna koalicija na RTV Slovenija načrtuje pravni puč

RTV Slovenija (vir: arhiv)

Vladna koalicija je v DZ vložila predlog za razrešitev devetih programskih svetnikov, ki jih je v programski svet imenoval DZ. Kot je razbrati iz obrazložitvi, je njihov glavni greh, da v programskem svetu niso glasovali in ravnali tako, kot si želi vladna koalicija, čeprav so programski svetniki pri tem samostojno in avtonomni. Pravniki opozarjajo, da gre za pravno nedopusten predlog, neke vrste pravni puč, s katerim se želi vlada znebiti programskih svetnikov, ki niso po njeni volji, da bi lahko politično obladovala RTVS.

 

Koalicijski predlog predvideva razrešitev in prenehanje mandatov devetih članov programskega sveta RTVS, in sicer Slavka Kmetiča, Alojzija Bogataja, Leona Oblaka, Ivana Štuheca, Žige Kušarja, Alenke Gotar, Andreja Prebila, Jelke Stergel in Roka Hodeja. Programski svet sicer šteje 29 članov.

Omenjenim članom se očita, da so glasovali za domnevno nezakonit sklep o imenovanju generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha januarja 2021 in nato njegovo ponovno imenovanje marca 2022. V predlogu sklepa članom očitajo tudi opustitev dolžnosti za odpravo nezakonitosti pri razrešitvi direktorice Televizije Slovenija (TVS) Natalije Gorščak, saj niso glasovali ali predlagali nobenega ukrepa za odpravo nezakonitosti. Med očitki programskim svetnikom je tudi neukrepanje ob “nezakonitem imenovanju odgovorne urednice informativnega programa”, saj da je bila imenovana brez soglasja programskega sveta in podpore delavcev.

A. M.