Vladi podpora pada, SDS najbolj priljubljena stranka

Janez Janša, predsednik SDS

Javnomnenjska podpora vladi je mesec dni po katastrofalnih poplavah znova padla, podpira jo namreč manj kot polovica vprašanih, kaže raziskava Mediane, ki jo je opravila za POP TV. Med strankami je najbolj priljubljena stranka SDS, za njo je Gibanje Svoboda.

 

Podpora vladi je padla za skoraj sedem odstotnih točk in je znova manj kot polovična (44,9 odstotka). Da trenutne oblasti ne podpirajo, je odgovorilo 38,9 odstotka vprašanih. Delež neopredeljenih je 16,2-odstoten in je najvišji od lanskih parlamentarnih volitev.

Med strankami bi SDS izbralo 21 odstotkov vprašanih (avgusta 22,3), največjo vladno stranko pa 20,8 odstotka (avgusta 22,6). Na tretjem mestu je Levica, ki bi jo volilo 5,9 odstotka vprašanih (avgusta 3,9 odstotka).

Sledita koalicijska SD, ki bi, če bi bile volitve v nedeljo, dobila 5,5-odstotno podporo (avgusta 6,7), ter opozicijska NSi s 4,5-odstotno podporo (avgusta 4,1 odstotka).

Med politiki so najboljšo povprečno oceno volivci tpodelili predsednici države Nataši Pirc Musar, sledi ji poslanec SDS Anže Logar.

A. V.