Vladajoči zavrnili predlog, po katerem bi bila najnižja invalidska pokojnina vsaj na ravni socialne pomoči

Poslanci vladajočih strank (LMŠ, SD, SMC, DeSUS in SAB) so danes v državnem zboru zavrnili predlog, po katerem se bi najnižje invalidske pokojnine dvignile vsaj na raven socialne pomoči, ki znaša 392 evrov. Takšen predlog je pred tem zavrnila tudi vlada pod vodstvom Marjana Šarca.

Predlog je v državnem zboru predstavila poslanka Anja Bah Žibert, pripravili pa so ga v poslanski skupini Slovenske demokratske stranke (SDS).

Poslanka Anja Bah Žibert.

Anja Bah Žibert je uvodoma dejala, da je bilo veliko invalidskih upokojencev delovno aktivnih, dokler niso izgubili zdravja. »Gre pa za ljudi, ki bi radi delali in soustvarjali, pa tega ne zmorejo več, njihove pokojnine pa so 200 ali 300 evrov. To je nesprejemljivo, zato je treba te pokojnine dvigniti,« je poudarila.

Povedala je še, da je v Sloveniji okoli 10.000 invalidskih upokojencev, to pa je najbolj ranljiva skupina, ki ima pokojnine nižje od socialne pomoči, ki je 392 evrov mesečno. Za invalidske upokojence pa se v zadnjih letih ni naredilo ničesar.

Vladajoči so to zavrnili, tudi z izgovorom, bi to državo stalo 30 milijonov evrov letno. Bah Žibertova se je na to ogorčeno odzvala in dejala, da so v vladi Marjana Šarca za letos namenili kar 13 milijonov evrov več za protokol, to je za pijačo in hrano (pogostitve), za invalidske pokojnine pa zdaj ne najdejo denarja. Invalidski upokojenci pa se počutijo ponižane in odvečne.

Poslanka Eva Irgl.

Kako skrbi to vlado za najranljivejše, je predstavila tudi poslanka Eva Irgl. Dejala je: »V SDS smo v tem mandatu predlagali: dvig minimalne pokojnine za starostne in invalidske pokojnine, dvig odmernega odstotka, upoštevanje dokupljene dobe v pokojninsko dobo in višji letni dodatek. Koalicija je bila vedno proti, vedno z argumentom nesistemskosti. Zavračanje rešitev, ki ponujajo dostojnejše življenje več kot 10.000 invalidskim upokojencem, z argumentom, da je zakon nesistemski, kot to počneta koalicija in Vlada RS, je skrajno neprimerno in sprenevedajoč.”

Poslanec dr. Anže Logar pa je med drugim dejal: »V tem trenutku imamo v Sloveniji situacijo, ko nekdo, ki ne dela in nima niti dneva delovne dobe, na mesec dobi 392 evrov socialne pomoči, nekdo, ki zaradi svoje invalidnosti ne more delati, pa ne dobi toliko.«

Vse to koalicijskih poslancev ni ganilo, glasovali so proti dvigu najnižjih invalidskih pokojnin vsaj na 392 evrov.

C. R.