Vlada z interventnimi ukrepi za blažitev drugega vala epidemije pomaga tudi kmetom

Ljubljana, vlada. Novinarska konferenca o aktualnem stanju glede bolezni covid-19. Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek.

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek je na današnji novinarski konferenci predstavil ukrepe za omilitev in odpravo posledic COVID-19, ki so zajeti v šestem protikoronskem paketu (PKP6) in se nanašajo na področje kmetijstva. 

Predlog šestega protikoronskega zakona na področju kmetijstva, ki ga je vlada poslala v parlamentarno potrditev, med drugim prinaša finančna nadomestila zaradi izpada dohodka v kmetijskih gospodarstvih in kritje stroškov odsotnosti zaposlenih v mesnopredelovalni industriji. Predvidena je tudi ponovna pomoč vinskemu sektorju z že znanimi ukrepi.

Pri finančnih nadomestilih gre za nadomestila za tiste sektorje, kjer bo padec dohodka presegel 30 odstotkov. Za uveljavljanje so uvedene poenostavitve, saj bo Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja večino podatkov pridobila iz uradnih evidenc. Upravičenci bodo pregledali informativne izračune in nanje lahko odreagirali.

Nadomeščanje delovne sile v mesnopredelovalni industriji, ki je pri nas in tudi drugod beležila višje število okužb, predvideva pokrivanje stroškov odsotnosti zaposlenih zaradi bolezni ali karantene.

Predvidena je tudi dodatna pomoč vinskemu sektorju v obliki sofinanciranja krizne destilacije in kriznega skladiščenja vina oziroma zelene trgatve.

Epidemija je vplivala tudi na izvajanje ukrepov programa razvoja podeželja, zato je uvedena možnost podaljševanja oziroma spreminjanja odobrenih vlog v smislu podaljšanja ročnosti naložb.

V zaključku je minister državljane pozval, naj se ob prazniku sv. Martina vzdržijo druženj izven kroga svojih družin.

Vir: www.gov.si

M. D.