Gantar: Tretji val epidemije se bo začel januarja

Tomaž Gantar

Včeraj je bilo opravljenih 5634 testiranj, potrjenih je bilo 1524 testov. Delež je znašal 27 odstotkov. V primerjavi s prejšnjim ponedeljkom je bilo včeraj 103 manj potrjenih primerov, skupaj v zadnjih treh dneh je bilo 352 manj primerov kot v istih dneh pred enim tednom.

Bolnišnično oskrbo je včeraj potrebovalo 1284 covid bolnikov (36 manj kot v nedeljo). Intenzivno nego so potrebovali 4 pacienti manj kot dan prej, včeraj skupaj 204. Sprejemov v bolnišnice je bilo včeraj 115, veliko je bilo tudi odpusta in sicer skupaj 127 pacientov. V bolnišnicah je umrlo 24 oseb, v domovih za starejše še 19, skupaj 44.

Glede na število novih primerov na včerajšnji dan najbolj izstopajo naslednje občine: Brežice 36, Krško 45, Novo mesto 33, Črnomelj 18, Koper 33, Sežana 19, Lenart 14,  Šentjur 35, Tolmin 57,  Zagorje ob Savi 22, Žalec 26, Ljubljana 222, Maribor 55.

V zadnjih dneh izstopa število okužb v občini Črnomelj. V nedeljo je bilo potrjenih 34 okužb, s tem je bila občina na 3. mestu med vsemi občinami.

V domovih starejših občanov sta v ponedeljek ozdravela 202 stanovalca in 112 zaposlenih, na novo je bilo včeraj pozitivnih 138 stanovalcev in 37 zaposlenih. Največje število novih primerov je bilo ugotovljenih v DSO Podbrdo, enota Petrovo Brod 49, v Deos Trnovo 19 in v DSO Tisje (Šmartno pri Litiji) 12.

Minister Gantar: tretji val bo še težji, razdalja in maska sta ključna ukrepa

Še zdaleč nismo iz nevarnosti epidemije, saj visoko število zasedenih bolniških postelj to ponazarja, pa opozarja minister za zdravje Tomaž Gantar.

Več organov in institucij, kot so Komisija EU, WHO, ECDC in druge države spodbuja, naj za praznike uvedejo številne ukrepe in povečajo previdnost glede epidemije. Martinovanje v novembru je bil primer, kako se posamezniki niso držali priporočil, saj so številke novih pozitivnih primerov v vinorodnih krajih v dveh tednih po zasebnih druženjih poskočile. Ozko grlo ostajajo intenzivne postelje.

Ukrepov za praznike še ni možno napovedati, je dejal Gantar, verjetno pa bodo od 24. decembra naprej trgovine spet zaprte, v dneh do 4. januarja se bo življenje verjetno res zelo omejilo. Tretji val epidemije naj bi se začel januarja in naj bi bil hujši, kot to velja za sedanji val.

Minister je še dejal, da so ukrepi na delovnih mestih bistveni, najbolj kritični trenutki so malice, garderobe, prihodi in odhodi na in z dela.

Distanca in nošnja maske sta bistvena ukrepa, saj se največ virusa nahaja v nosno ustni votlini in se izloča z govorom in kašljanjem, žal je izločanje najbolj intenzivno predno zbolimo.

M. D.