Vlada večino protikoronskih omejitev podaljšala za en teden, nekatere za 14 dni

Vlada je večino ukrepov za zamejitev epidemije covida-19 podaljšala za teden dni, med drugim zaprtje neživilskih trgovin, prepoved zbiranja ter gibanja po državi, izobraževalne ustanove ostajajo zaprte. 

Za prihodnjih 14 dni je podaljšala obvezno nošenje zaščitnih mask, zaustavitev javnega prometa in omejitve izvajanja športnih dejavnosti.

Vlada je danes tudi napovedala obravnavo in sprejem načrta odpiranja oz. sproščanja ukrepov za zamejitev covida-19 za naslednji teden oziroma najpozneje danes teden, je na novinarski konferenci povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Načrt mora pripraviti strokovna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, ob tem mora tudi pripraviti pogoje, kdaj bi lahko prišlo do sproščanja ukrepov.

V. d. direktorice direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje Marija Magajne je na novinarski konferenci povedala, da epidemiološka slika v državi in razmere v bolnišnicah še ne omogočajo sproščanja ukrepov.

Zato je vlada na predlog ministra za zdravje Tomaža Gantarja za en teden podaljšala veljavnost začasnega zaprtja neživilskih trgovin, delovanja avtošol, začasnega zaprtja kulturnih ustanov in kinodvoran, prepovedi zbiranja ljudi, razen družinskih članov in članov skupnega gospodinjstva, ter ukrepov na mejnih prehodih in notranjih mejah.

Prav tako za teden dni ostajajo zaprta vrata vrtcev, razen za nujne primere, osnovnih, srednjih in glasbenih šol ter visokošolskih zavodov.

Za sedem dni se podaljšujejo: 

  • Začasno zbiranje ljudi. Dovoli se zbiranje ožjim družinskim članom ali članom skupnega gospodinjstva (ob upoštevanju omejitev in prepovedi).
  • Začasna omejitev gibanja med občinami (razen za izjeme).
  • Omejitev gibanja ljudi med 21. in 6. uro.
  • Prepoved ponujanja in prodaje blaga in storitev potrošnikom (razen izjem).
  • Pouk na daljavo.

Za 14 dni se podaljša: 

  • Obvezno nošenje mask v zaprtih prostorih in na prostem.
  • Začasna ukinitev javnega prometa (razen taksijev).

Vir: 41. redna seja Vlade RS

M. D.