Vlada v svet SNG Drama imenovala kar ženo finančnega ministra

Finančni minister Klemen Boštjančič se zgovarja na formalizme.

Vlada je na včerajšnji seji sprejela sklep o razrešitvi dveh in imenovanju dveh novih predstavnic vlade v svetu Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana. Novi članici sta Eva Boštjančič in Urška Pavlovič, ki bosta nadomestili dosedanji članici Ingrid Kovšca Pušenjak in Heleno Marijo Zupan.

Slednje ne bi bilo nenavadno, če Eva Boštjančič ne bi bila žena finančnega ministra in podpredsednika vlade Klemna Boštjančiča. V kratkem naj bi postal tudi podpredsednik stranke Gibanje Svoboda.

Eva Boštjančič nima nobenih izkušenj z gledališčem in igro, prav tako se nikoli ni ukvarjala s tem področjem. V njenem življenjepisu je namreč zapisano, da je zaposlena na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer je predstojnica oddelka za psihologijo.*

Na finančnem ministrstvu na očitke o novem nepotizmu stranke Svoboda odgovarjajo z navedbo, da se je finančni minister izvzel iz odločanja, ko je vlada njegovo ženo potrjevala za svojo predstavnico v svetu SNG Drama.

Znani preiskovalni novinar Bojan Požar pa je na omrežju X zapisal:

“Tuda ta družinsko-kadrovska zadeva tudi ni tako nedolžna. Saj ne gre samo za oholost. V igri je namreč gradbena prenova Drame, težka več 10 milijonov davkoplačevalskega denarja, ključ do tega pa ima finančni minister Boštjančič.”

Dodal je, da so člani sveta upravičeni tudi do zastonj vstopnic.

Nadalje so tudi v sinočnji Tarči na TV Slovenija gostje ugotavljali, da izgovori, da se je podpredsednik vlade in mož Eve Boštjančič na seji vlade izločil iz odločanja, ne prepričajo in da bi morala vlada v vsakem primeru ohranjati videz nekonflikta interesov.

“Politika se je zreducirala na pravne formalizme. Naredimo postopek imenovanja, ki ustreza pravni formalnosti. Minister se je izločil, a njegova žena bo vseeno sedela v svetu. Problem je v tem, da žena tam ne bi smela sedeti. V času, ko je on na funkciji, nihče od njegovih bližnjih ne bi smel imeti dobrobiti. Ni prostor, da privatiziraš položaj in ga širiš na vse možne družinske člane, ampak moraš delati v javno dobro,” je v oddaji dejal Igor Lukšič.

Eva Boštjančič je očitno tudi prijateljica s Tino Gaber, ta jo je pred tedni zelo hvalila, kako dobre sarme za vegane pripravlja in fotografijo delila na Instagramu.

*Eva Boštjanič je do zdaj delovala kot svetovalka na področju upravljanja s človeškimi viri, raziskovalka na projektu INODEL Fakultete za upravo Univerze v Ljubljani, bila je tudi članica akreditacijske komisije agencije za upravljanje državnih naložb ter članica uredniških odborov mednarodne revije Changing Societies & Personalities, revije Vodenje v vzgoji in izobraževanju in Annual Report of Psychology, je še zapisano v sporočilu vlade po včerajšnji seji.

Kot takšna nima izkušenj niti na ekonomskem oz. finančnem področju.

A. V.