Mag. Branko Grims: Vlada migrantov občanom ne sme vsiljevati brez njihovega soglasja

Poslanec mag. Branko Grims (vir: X)

Poslanec Poslanske skupine SDS mag. Branko Grims je na današnji novinarski konferenci spregovoril o vzrokih za novelo zakona o lokalni samoupravi, ki jo bo v parlamentarno proceduro vložila poslanska skupina in omogoča sodelovanje občin pri upravljanju pomembnih zadev, kot so npr. vzpostavitve azilnega doma.

Poslanec Grims je uvodoma spomnil, da je zadnje dni celotno dogajanje v Sloveniji obarvano s problematiko ilegalnih migranto zaradi popolnoma zgrešene politike Golobove vlade, ki je v zadnjem letu in pol svojega obstoja spustila preko meje več kot sto tisoč ilegalnih migrantov.

Dodal je, da je vse, kar počne aktualna vlada, nezakonito in protiustavno: “Dejansko je z javnim podiranjem meje dala signal, naj pridejo, plačuje nevladnike, da hodijo spodbujati ilegalne migrante na jug in jim dajo navodila, kako kar najbolj učinkovito zlorabiti našo zakonodajo in kako ilegalno prodreti v Slovenijo, pa potem zavlačevati postopke.”

Opozoril je, da se je situacija na varnostnem področju v Ljubljani, in še v nekaterih drugih krajih, kjer so bili do zdaj azilni domovi, očitno zaostrila in postajala vse bolj nevzdržna, česar niti s pomočjo medijev in s pomočjo policije niso mogli več prikrivati: “Zdaj so se zatekli k temu, kar je najbolj nesprejemljivo in zavržno, da odgovornost za svoje lastno napačno, zgrešeno, očitno nezakonito prevaljajo na ramena državljank in državljanov v nekaterih obmejnih občinah, kamor hočejo dodatno razporediti ilegalne migrante in tam odpreti podružnice azilnih domov.”

Pri samovoljni odločitvi vlade gre seveda za izjemno grob poseg v več ustavnih pravic, prvič v pravico do varnosti in drugič tudi v pravico do lokalne samouprave.

Poslanec Grims je opomnil, da na evropski ravni lokalno samoupravo ureja Evropska listina lokalni samoupravi, iz katere nedvoumno sledi, da je lokalna samouprava tudi zaščita prebivalcev lokalne skupnosti pred samovoljo državne oblasti in točno za to sedaj v slovenskem primeru gre.

Vlada je z očitno nezakonitim, z očitno popolnoma napačnim ravnanjem povzročila slabo varnostno stanje, zdaj pa poskuša posledice tega enostavno prevaliti na obmejne občine. “Tako nobena vlada nikdar ne bi smela ravnati” je dodal.

“Včeraj sem bil kot opazovalec prisoten na skupni seji treh občin, občinskih svetov in tam je bilo popolnoma enotno mnenje, ne glede na kakršnokoli politično orientacijo, starost, da bi morali vendar v lokalni skupnosti imeti možnost, da dajo svoje mnenje in da bi od vlade pričakovali, da to mnenje tudi upošteva. Da torej vlada prisluhne ljudstvu, se ima ljudstvo v Sloveniji po Ustavi oblast.” Opozoril je tudi na sklep občinskih svetov, da pozivajo Državni zbor RS, da sprejme spremembo zakonodaje, ki bi omogočala, da bi ob tovrstnih postopkih, ko gre za naselitev ilegalnih migrantov v nekem okolju, lokalna skupnost k temu dala soglasje.

“Prebivalcem obmejnih občin smo prisluhnili in predlagamo dopolnitev Zakona o lokalni samoupravi.” Poslanska skupina SDS zato predlaga člen, ki se glasi:

Občinski svet mora zaradi preprečevanja varnostnega tveganja dati soglasje v zadevah, ki so vezane na nastanitev migrantov na območju občine.

Na koncu novinarske konference je mag. Branko Grims opozoril, da imajo občine, o katerih danes govorimo, samo tam okoli dva tisoč prebivalcev, ena celo še manj: “Da se tam postavi neki velik azilni dom, se ga postopno širi, lahko pride do tega, da bo pač azilantov tam več kot je pa lokalnih prebivalcev. 

Takih primerov je v Evropi, že zaradi podobno zgrešene politike v preteklosti, kolikor hočete in prav povsod. Kjer je prišlo do take situacije, je potem prišlo tudi do konfliktov in do zelo težkih varnostnih posledic.”

M. D.