Vlada še ni uspela sprejeti sklepa o pomoči občinam po lanskih poplavah

Italijanska premierka Georgina Meloni je obiskala poplavljeno območje, že čez nekaj dni je vlada sprejela sklep o pomoči. (Vir: Georgia Meloni, Twitter)

Medtem, ko v slovenskih obkolpskih občinah Kostel in Osilnica še vedno čakajo na finančno pomoč države po poplavah, ki so jih prizadele septembra lani, je italijanska vlada premierke Giorgie Meloni včeraj odobrila sveženj pomoči v vrednosti več kot dve milijardi evrov za reševanje posledic izrednih razmer v deželah Emilija-Romanja in Marke, ki so ju minuli teden prizadele poplave.

Slovenska vlada pa tudi po več kot osmih mesecih od lanskih septembrskih poplav ni zmogla sprejeti še nobenega sklepa.

Županja občine Kostel Nataša Turk je za STA pred dnevi povedala, da je občina za popravilo najnujnejše škode do zdaj zagotovila nekaj manj kot 94.000 evrov. Omenjeni znesek naj bi jim povrnilo ministrstvo za naravne vire in prostor, a denarja še niso dobili. Obljubljeno jim je bilo, da bo to nekje jeseni.

Preostali denar, potreben za temeljitejšo sanacijo, naj bi jim ministrstvo zagotovilo glede na izvedene projekte, za kar so morali v občini pripraviti poseben načrt. “Postopek je tak, da mora projekte najprej odobriti ministrstvo. Ko bo to naredilo, bo občina objavila javne razpise, na njih izbrala izvajalce, ko bodo ti končali delo, pa bo občina zanje na podlagi računov dobila denar od ministrstva,” je povedala.

Na denar še vedno čakajo tudi v občini Osilnica. Županja Alenka Kovač, ki je tudi edina izvoljena županja Gibanja Svoboda, je potrdila, da za škodo, ki jo za zdaj pokrivajo z lastnimi sredstvi, še niso dobili denarja, saj vlada o tem še ni sprejela potrebnega sklepa.

Škoda ob poplavah v Osilnici je sicer ocenjena na nekaj manj kot 2,2 milijona evrov, od česar je večina škode nastala na državni cesti in vodotokih.

Občini Kostel in Osilnica so sredi in nato še konec septembra lani prizadele obsežne poplave, v katerih je zalilo več hiš ter poškodovalo številne ceste in vodotoke. Po takratnih pričakovanjih so pomoč države pričakovali v roku pol leta, zdaj bodo lahko “srečni”, če bo to v letu dni.

M. D.