Vlada razglasitev epidemije covida-19 podaljšala za 60 dni

Pred današnjo sejo vlade o ukrepih za zajezitev in omejitev širjenja covid-19 je potekal posvet s strokovno svetovalno skupino o aktualni epidemiološki sliki po Evropi in Sloveniji. (vir: Vlada RS, Twitter)

Zaradi hitrega širjenja nalezljive bolezni covid-19 med populacijo, ki močno presega normalno obolevnost, je vlada na današnji seji epidemijo podaljšala za 60 dni, velja za celotno državo. Šole ostajajo zaprte.

Med izjeme za prehod meje je dodala dvolastnike zemljišč ter sklenila, da se karantena na domu lahko prekine tudi s hitrim testom. Poleg tega je sprejela oz. podaljšala odloke, ki naslavljajo posamezne ukrepe za zajezitev in obvladovanja epidemije COVID-19.

Epidemija je bila v drugem valu razglašena 19. oktobra, odtlej pa njeno razglasitev podaljšujejo. Na vladnem uradu za komuniciranje (Ukom) v sporočilu za javnost po popoldanski seji navajajo, da je Slovenija v drugem epidemičnem valu, še vedno se okužba novega koronavirusa hitro širi med populacijo, ki močno presega normalno obolevnost.

Aktualne epidemiološke razmere zahtevajo ponovno, a časovno omejeno razglasitev epidemije na celotnem območju Slovenije, saj vse statistične regije dosegajo oziroma presegajo stopnjo incidence, ki zahteva razglasitev epidemije, so dodali.

Tako tudi do kakšnega večjega sproščanja protikoronskih omejitev pričakovano ni prišlo.

Določene spremembe so pri veljavnosti negativnega hitrega testa, če želi posameznik v Slovenijo vstopiti brez odreditve karantene. Po novem hitri antigenski test, ki ga oseba predloži ob vstopu v državo, ne sme biti starejši od 24 ur od odvzema brisa, še vedno pa velja, da mora biti opravljen v državi članici EU ali schengenskega območja.

Pri PCR testih ni sprememb. Še vedno velja, da ne smejo biti starejši od 48 ur od odvzema brisa in so opravljeni v državi članici EU ali schengenskega območja ali pri organizaciji oziroma pri posamezniku, ki sta ju Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano prepoznala kot ustrezne in verodostojne ter so navedeni v seznamu na spletni strani Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

Celotno poročilo vlade je dostopno na naslednji povezavi: 48. redna seja Vlade Republike Slovenije | GOV.SI

M. D.