Evropska poslanca iz SDS o spremembah poslovnika politične skupine ELS

Evropska poslanka Romana Tomc

Romana Tomc in dr. Milan Zver nista podprla sprememb poslovnika politične skupine Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu. Poslanca menita, da v času, ko se Evropa ukvarja z upravljanjem pandemije, ko poteka bitka s časom za cepiva, ni primeren trenutek za hitro spreminjanje temeljnih določil poslovnika.

Spremembe bodo močno vplivale na delo poslanske skupine, zato bi moralo do njih priti na podlagi široke in odkrite razpravi. ELS je stranka zavezana vključevanju, demokratičnosti in dialogu.

Poleg tega imata poslanca velike pomisleke, da politična skupina v okviru širše družine, Evropske ljudske stranke, na hitro spreminja določila pravilnika, ki bi lahko bile sporne z vidika izvrševanja mandata demokratično izvoljenih poslancev (brez predhodnih sprememb strankarskih pravil, so spremembe poslovnika poslanske skupine vprašljive).

Žal stranka na čelu s predsednikom Tuskom ni bila sposobna najti in sprejeti pomembnih odločitev v povezavi s stranko Fidesz, prelaganje odločitev na ramena poslanske skupine pomeni izogibanje odgovornosti.

Poslanca menita, da bo ta odločitev v nadaljevanju vodila do sprememb v širšem političnem prostoru in k slabitvi moči ELS, česar se lahko veselijo politični konkurenti, ELS pa bi morala biti zaradi tega zaskrbljena. Poslanca si želita, da bi razpravo o prihodnosti ELS na ravni celotne stranke opravili čim prej.

M. D.