Vlada objavila naročila za stanovanja, prehrano in obutev nezakonitih migrantov

Azilni dom na Viču v Ljubljani. (vir: arhiv)

V letih 2023 in 2024 vlada načrtuje bistveno povečanje nezakonitih migrantov in njihovo oskrbo. Vladni urad je namreč v zadnjih dneh objavil kar tri javne razpise, z veljavnostjo 24 mesecev (dveh let). Gre za podobne razpise kot v letih 2018 in začetku 2019.

Doslej znani stroški, kot jih predvidevajo v vladi, so: za stanovanja pol milijona evrov, za prehrano slabih 16 milijonov evrov. Skupno je to 16,5 milijona evrov. Za 8560 copat in natikačev bo znesek znan v začetku februarja.

Urad vlade za oskrbo in integracijo migrantov zbira ponudbe za najem opremljenih nastanitvenih objektov. Objavljena sta še razpisa za nakup in dobavo PVC natikačev in športne obutve ter izvajanje celodnevne oskrbe s prehrano.

Najem stanovanj: 500.000 evrov

Urad išče štiri stavbe in vsaj štiri stanovanja v večstanovanjskih zgradbah kjerkoli po Sloveniji. Za najem imajo na voljo 500.000 evrov, so nam sporočili z vladnega urada. Navedli so sicer, da želijo pridobiti nove kapacitete za namestitev vsaj 150 oseb. Glede na razpisne pogoje pa za nastanitev odraslih migrantov iščejo vsaj en objekt, ki lahko sprejme več kot 100 oseb, skupna površina je lahko najmanj 450 kvadratnih metrov. Za mladoletne osebe iščejo dva objekta, ki bi lahko sprejela med 35 in 48 oseb, površina enega objekta je lahko najmanj 300 kvadratnih metrov. Iščejo še štiri opremljena stanovanja, ta morajo biti na istem naslovu, samostojna in imeti vsaj 30 kvadratnih metrov. (razpis)

Zbiranje ponudb je informativno, kar pomeni, da lahko število stavb in stanovanj kadarkoli povečajo, ponudbe bodo imeli zbrane.

Športne copate in natikači: 2760 parov copat in 5800 parov natikačev

V razpisu za nakup športnih copat iščejo ponudbe za 2600 parov športnih copat za odrasle in 160 za otroke. Copati morajo biti primerni za nošenje v vseh letnih časih, različnih barv, nižjega do srednjega cenovnega razreda, do številke 46.

Nadalje kupujejo 5800 parov natikačev, od tega 5500 za odrasle in 300 za otroke, spredaj zaprte, z zračnimi luknjicami, primerne za uporabo v vodi, podplat ne sme imeti luknjic, različnih barv, tudi tu do številke 46. (vir)

Okvirna cena naročila ni navedena, v vladnem uradu so zapisali, da nam ocenjeno vrednost lahko posredujejo po roku za odpiranje ponudb, 9. februarja. Plačilo bo šlo iz državnega proračuna.

Prehrana za migrante: 15,99 milijona evrov

Tretje naročilo, ki je bilo objavljeno včeraj, pa se nanaša na prehrano. Ocenjena vrednost naročila brez davka na dodano vrednost je 15.992.570 evra. Iščejo pa ponudnike za prehrano v Azilnem domu Vič (Ljubljana) izpostavi azilnega doma na Kotnikovi v Ljubljani in na Debelem rtiču. (razpis)

Pogoji: Predmet javnega naročila je izvajanje celodnevne oskrbe s prehrano v prostorih naročnika, in sicer s toplimi obroki (kosilo, večerja, pri zajtrku naj bo topel vsaj napitek, dietnimi obroki, po naročilu naročnika hladnimi (suhimi) obroki ter po posebnem naročilu naročnika tudi s suhimi obroki na zalogo z rokom uporabe najmanj 6 mesecev. Gre za obroke vse dni v letu.

– Najmanj 12 % živil mora biti pridelanih oz. predelanih na ekološki način.
– Najmanj 20 % živil mora biti pridelanih iz shem kakovosti, ki so opredeljene v Zakonu o kmetijstvu ali predpisih, ki urejajo sheme kakovosti.

Izvajalec mora pri izvajanju celodnevne oskrbe s prehrano upoštevati prehranske navade migrantov.

Trenutno stanje

Slovenska policija je v zadnjih mesecih lanskega leta prijela in obravnavala od 4500 do 6000 nezakonitih migrantov mesečno, kar je bilo tudi do šestkrat več kot v enakem mesecu lani. V celem letu so skupno prijeli 32.024 migrantov, kar je bilo trikrat več kot leto pred tem. Še 427 so jih v Slovenijo vrnili iz zahodnih držav. Kar 31.447 jih je ob prijetju izrazilo namero za podajo prošnje za azil, kar je bilo 5,5-krat več kot v letu 2021. vir 

V državi je trenutno nastanjenih 400 migrantov, še 167 jih trenutno čaka v sprejemnici v ljubljanskem azilnem domu in v izpostavi v Logatcu. vir

Za oskrbo prosilcev za azil skrbi Urad vlade za oskrbo migrantov, v letu 2022 so jih oskrbovali 6787, kar je 2,4-krat več kot leta 2018 vir.

M. D.