Vlada dovoljeno število zbiranja ljudi znižala na 10

Jelko Kacin, vladni govorec za covid-19 (vir: Vlada RS)

Na redni tedenski seji je vlada sprejela več ukrepov glede zajezitve širjenja bolezni covid-19. Že na včerajšnji dopisni seji pa je sprejela sklep, da se bo vročanje odločb o karanteni na mejnih prehodih s Hrvaško Gruškovje, Metlika, Jelšane ter z Madžarsko Pince in na letališču Jožeta Pučnika odslej izvajalo le med 6. in 22. uro.

Neprekinjeno vročanje odločb, 24 ur na dan, pa se še naprej izvaja na mejnem prehodu Obrežje.

Pri prehajanju meje na drugih mejnih prehodih z Avstrijo in Italijo bo odločba izdana z zbiranjem podatkov za Ministrstvo za zdravje, ki potem izda odločbo. Takih odločb je bilo v zadnjih dneh 5 %, na mejnih prehodih pa je bilo vročenih 95 % vseh. Vsi mejni prehodi še naprej delujejo tako, kot so delovali doslej.

Vlada je tudi dodatno specificirala dokazila za vstop v Slovenijo iz Hrvaške, kot so lastništvo nepremičnine, račun za nastanitev, plačana turistična taksa.

Dovoljeno število zbiranja oseb je vlada danes znižala na 10.

Izjemoma je dovoljeno tudi zbiranje do števila 50, a mora imeti organizator dogodka narejen seznam s kontaktnimi podatki udeležencev, ki ga mora hraniti mesec dni.

Tovrstni dogodki so zasebne zabave, poroke, družinski pikniki in podobni primeri.

Za športne in kulturne dogodke ostaja v veljavi odlok o zbiranju do 500 oseb.

Vladni govorec Jelko Kacin je danes predstavil tudi podatke Zdravstvenega inšpektorata, ki je včeraj opravil 446 nadzorov. Rezultati so bili naslednji:

  • 372 oseb je bilo prisotnih na naslovu, navedenem v odločbi,
  • v 6 primerih jih ni bilo na naslovu,
  • v 18 primerih se je izkazalo, da je bil naslov napačen,
  • v 18 primerih lastnik objekta ni odprl vrat,
  • v 27 primerih oseb s karanteno v večstanovanjskih objektih ni bilo možno najti.

Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri UKC Ljubljana, je danes poudarila, da je veliko število opravljenih testov v zadnjih dneh posledica intenziviranja laboratorijskih analiz in povečevanja kapacitet laboratorijev.

Bolnišnice pa se pripravljajo na razmere, ko bi spet morali sprejemati bolnike s covid-19, ne želijo pa si ukinjati rednega programa, s katerim so v zaostanku.

Novinarska konferenca glede aktualnega stanja okoli koronavirusa.
Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vrocinska stanja pri Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. (vir: Vlada RS)

M. D.