Marakeška deklaracija bo kmalu preteklost

(vir: policija.si)

V državnem zboru je bil včeraj dosežen pomemben premik oziroma velik napredek. Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, ki ga vodi mag. Branko Grims (SDS), je po večurni razpravi izglasoval sklep, s katerim priporočajo vladi, naj Slovenija javno odstopi od “zloglasnega” Marakeškega sporazuma.

Nadalje je odbor vladi priporočil, naj ponovno predlaga aktivacijo 37.a člena Zakona o obrambi, s čimer bi slovenskim vojakom podelili potrebna policijska pooblastila za varovanje državne južne meje.

Odbor je včeraj obravnaval poročilo Policije o nezakonitih prehodih meje, ki se v zadnjih tednih izredno povečujejo. Napovedi za prihodnje tedne in mesece pa so tudi zelo skrb vzbujajoče. Ob tem v državi primanjkuje okoli 700 policistov, pomoč vojakov ob meji, ki so zdaj zgolj statisti (brez pooblastil), pa je nujna.

Podatki za letošnji junij kažejo, da je bilo število nezakonitih migrantov za polovico večje v primerjavi z enakim obdobjem lani. Težava migracij v državi še ni rešena, azilni postopki pa pomenijo veliko finančno breme države. “Naša naloga je poskrbeti za varnost državljanov,” je ob tem poudaril Grims, pri tem ga je podprla tudi dolenjska poslanka Anja Bah Žibert.

Včerajšnji sklepi odbora so zelo pomembni. Gre namreč za to, da so v prejšnji sestavi odbora, ko je bila ta drugačna zaradi prejšnje koalicije pod vodstvom Marjana Šarca, takšnim sklepom poslanci iz takratne koalicije nasprotovali. Ker takrat že odbor ni sprejel sklepa o aktivaciji 37.a člena, je nato tudi v državnem zboru vse zastalo. Pa tudi sicer je Šarčeva vlada vsem takšnim sklepom nasprotovala.

Aktivaciji 37.a člena Zakona o obrambi in odstopu od t. i. Marakeške deklaracije so tudi včeraj nasprotovali poslanci iz vrst strank SD in LMŠ, vendar je pri ostalih prevladal razum.

Sklepe odbora so podprli v strankah: SDS, SMC, NSi, DeSUS in SNS.

S tem so v odboru odprli pot za potrditev sklepa o večjih pooblastilih slovenski vojski ob meji.

Glede Marakeške deklaracije oziroma Globalnega dogovora o varnih, urejenih in zakonitih migracijah, h kateremu je decembra 2018 v Maroku pristopila takratna slovenska vlada, pa bo odločala le vlada, saj tudi takrat tega niso potrjevali v državnem zboru, pač pa je bila to samovolja nekaterih.

Potrjeni sklepi na včerajšnji seji odbora:

Takšna pa je slika nezakonitih prehodov državne meje:

J. M.