Vinica pri Črnomlju: Dobili bodo kolopark

Fotografija je simbolična. (Na sliki kolopark v Novem mestu. vir: FB)

Konec dober, vse dobro. Kolopark (angleško pumptrack) bodo dobili tudi na Vinici pri Črnomlju. Zavod Alians je namreč sporočil, da bodo v naslednjih dveh letih zgradili vse tri koloparke, ki so sodelovali na spletnem nagradnem glasovanju za kolesarski poligon. Sprva je kazalo, da bo Vinica kot finalistka med izbranimi, nato se je nekaj nekje zataknilo in naj bi izpadli (po številu glasov naj bi jo prehitela Ajdovščina), vendar konec dober, vse dobro.

Športno turistično društvo Vinica je tako uspelo s pobudo za kolesarski poligon v obliki viniškega grba – grifona z grozdom v roki. Projekt je del snovanja koncepta ureditve vaškega jedra Vinice.

V neposredni bližini središča Vinice, na stičišču pohodniških poti, bo tako kmalu zrasel kolopark (pumptrack poligon), na katerem bodo lahko kolesarji na zabaven in družaben način razvijali ter krepili svoje gibalne sposobnosti.

Urša Drofenik, predstavnica Zavoda Aliansa s sedežem v Ljubljani, je ob tem zapisala:

“S strani Alianse bomo vsem trem društvom brezplačno izrisali pumptracke, priskrbeli vso potrebno dokumentacijo in zagotovili našo ekipo, ki bo s pomočjo lokalnih društev na vseh treh lokacijah zgradila pumptracke. Društva se bodo zavzela tudi za to da se priskrbi ustrezen gradben material, predvsem pa nas veseli da so pomoč ponudili en drugemu. Časovno žal ne bo mogoče zgraditi vseh treh v letošnjem letu, se bomo pa potrudili da bodo le ti zgrajeni v najkrajšem možnem času.”

Koloparki so postali pravi hit med športno infrastrukturo, tako v tujini kot tudi v Sloveniji. V zadnjih dveh letih se je za tovrstno infrastrukturo odločilo že več kot 30 slovenskih občin.

Kolopark (pumptrack) je sestavljen iz asfaltiranih grbin in zavojev, ki so med seboj ritmično povezani v krožno celoto. Razgibanost poligona omogoča zabavno, a varno športno izkušnjo tudi na manjših površinah.

Kolopark omogoča tako učenje vožnje s kolesom ali drugimi rekviziti, kot tudi vadbo vrhunskih športnikov, ker je hitro gibanje po poligonu fizično intenzivno.

Po koloparku se ne poganjamo z odrivanjem ali vrtenjem pedal, temveč s premikanjem težišča telesa. Prav inovativen način pogajanja koloparke ločuje od ostalih objektov in stez.

Več o tem lahko preberete Alliance pumptrack poligoni 

Dodajmo, da imajo kolopark tudi v Novem mestu, v bližini Tuša, ob reki Krki, od koder je tudi naslovna fotografija, kolopark pa je zelo dobro obiskan in zelo zaseden, tako z najmlajšimi, mlajšimi, mladimi kot manj mladimi.

M. D.