Viden član SD: “Najbolj nesposobna vlada v zgodovini Slovenije”

“Namesto, da bi bil vrtec brezplačen za vse otroke, bodo zdaj plačilo povišali. Starši dveh otrok bodo plačevali poplave! Starše dveh otrok v vrtcu je vlada našla, da plačujejo za poplave!! Najbolj nesposobna vlada v zgodovini Slovenije …”

 

Tako se je na napoved, da bo vlada najverjetneje uvedla plačevanje za drugega otroka v vrtcu, odzval vidni član SD in nekdanji minister za šolstvo omenjene stranke Igor Lukšič. Slednji meni, da imamo trenutno najbolj nesposobno vlado v zgodovini države, čeprav je del nje tudi SD.

Poročali smo že, da so tri vladne stranke – Gibanje Svoboda, SD in Levica – v svojih predvolilnih programih obljubljale brezplačen vrtec za vse otroke. A po letu in pol so na obljubo pozabile. Najnovejši predlog gre namreč v povsem drugi smer in se znova uvaja plačilo vrtca za drugega otroka.

Minister za izobraževanje iz vrsta Gibanja Svoboda Darjo Felda namreč predlaga, da vrtec za drugega otroka (ob hkratni vključenosti dveh otrok v vrtec) za starše ne bi bil več  brezplačen, pač pa da bi morali plačati 30 odstotkov cene.

Brezplačni vrtec za drugega otroka, kadar je vpisan v vrtec sočasno s sorojencem, je sicer v veljavi od 1. septembra 2021, uvedla ga je prejšnja vlada Janeza Janše. Starši pa so oproščeni plačila za vrtec tudi za tretjega in nadaljnjega otroka iz iste družine in to tudi takrat, ko otrok v vrtec ni vključen hkrati s sorojenci.

S predlagano spremembo pa bi starši ponovno plačevali po režimu, kot je veljal od 1. julija 2012 do 1. septembra 2021, torej, da bo država za drugega otroka v vrtcu krila 70 odstotkov cene, ki bi jo sicer morali starši, staršem pa bo ostalo plačilo 30 odstotkov.

A. V.