Štirje občinski svetniki županjo Kostela pozvali k odstopu

Foto: Aleš Kocjan/STA

Štirje od sedmih občinskih svetnikov občine Kostel so včeraj županjo Natašo Turk pozvali k odstopu. Očitajo ji samovoljno in negospodarno vodenje občine ter nepregledno prodajanje objekta Podjetniškega inkubatorja Kostel. Županja o odstopu ne razmišlja, prepričana je, da dela v dobro občine, je po poročanju STA povedala na včerajšnji novinarski konferenci.

 

Še pred novinarsko konferenco županje so včeraj pred novinarje stopili štirje občinski svetniki, eden iz vrst Gibanja Svoboda in trije, ki so bili izvoljeni s podpisi volivcev.

Po besedah občinskega svetnika Marka Preložnika (Svoboda) županji med drugim očitajo skrite interese pri prodaji objekta podjetniškega inkubatorja, ki ga bo občina konec meseca prodajala na javni dražbi. Županji očitajo, da je občina z novo cenitvijo objekta, ki jo je naročila, dvignila izklicno ceno in tako nakup onemogočila domačemu podjetniku. Prepričani so, da je v ozadju želja, da se objekt proda za negospodarske namene. “Dobili smo, za zdaj sicer nepreverjene informacije, da naj bi občina želela objekt prodati za vzpostavitev migrantskega centra, kar pa bi za našo občino z okoli 600, pretežno starejšimi prebivalci, pomenilo pogreb,” je dejal.

Županji štirje svetniki očitajo tudi samovoljno odpoved avgustovskega Tamburanja, največje prireditve v občini, ter neposluh do organizatorjev Castle festivala, ki je bil v začetku avgusta odpovedan zaradi vremenske ujme. Občina se namreč po Preložnikovih besedah z organizatorji ne želi pogovarjati o tem, da bi jim povrnila vsaj del denarja, ki so ga morali plačati za najem zemljišča za izvedbo festivala.

Županja je možnost, da bi odstopila, na včerajšnji novinarski konferenci zavrnila. O tej možnosti, kot je dejala, ne razmišlja, saj je bila izvoljena s strani občank in občanov in ker tudi sicer dela v dobro občine.

Glede izklicne cene za objekt podjetniškega inkubatorja je dejala, da je bila določena z uradno cenitvijo. Če bi jo znižala, bi delovala nezakonito, je ocenila. Sicer pa bo pravo ceno po njenih besedah pokazala sama dražba, zato se ji zdijo sporni pozivi, da bi ceno znižali že prej. Glede navedb, da bi lahko bil objekt namenjen za migrantski center, pa je dejala, da nima nobenih takšnih informacij.

Za Tamburanje je pojasnila, da je bilo odpovedano iz solidarnosti z ljudmi, ki so jih prizadele poplave. Na dan, ko naj bi potekala omenjena prireditev, se je zato ekipa iz Kostela raje odpravila v Črno na Koroškem, kjer je pomagala pri odpravljanju posledic poplav, gostinec, ki bi sicer kuhal na Tamburanju, pa je v Črni pripravil vsaj 300 obrokov za domačine, ki so odpravljali posledice poplav. Vse skupaj je bilo po besedah županje zelo dobro sprejeto.

Glede možnosti vsaj delnega povračila denarja organizatorjem Castle festivala pa je dejala, da se bodo o tej možnosti pogovarjali, če bo organizator prihodnje leto znova pripravil festival.

Vse štiri občinske svetnike je županja pozvala h konstruktivnemu sodelovanju in delovanju v dobro občine in njenih občanov. Za naslednji petek je sklicala tudi izredno sejo občinskega sveta, na kateri bodo skušali razčistiti odprta vprašanja.

A. V.