Vaške straže: “Če se na enem koncu zgodi prometna nesreča, policije na drugem koncu praktično ni”

Sestanek na občini Ivančna Gorica s predstavniki policije in vaške straže (vir: Občina Ivančna Gorica)

Policija ima za tri velike občine, Ivančna Gorica, Grosuplje in Dobrepolje, na voljo zgolj eno (1) nočno policijsko patruljo. “Manj kot za Murgle, kjer so pač prvorazredni,” kot je to na družbenih omrežjih včeraj zapisal Janez Janša. 

Občani Ivančne Gorice so namreč ustanovili vaško stražo, saj je vlomov in kraj preveč, policija je nemočna, o možnosti vaške straže poročajo tudi iz Žužemberka.

Član vaške straže Ivančna Gorica med eno od nočnih patrulj (vir: Darko Perko, vodja vaške straže v Ivančni Gorici, N1 SLO)

Člani vaške straže v Ivančni Gorici v večernih urah in ponoči hodijo po občini in patruljirajo. Posnetki in fotografije, ki jih je objavil N1, pa pokažejo, da so pred kratkim med tatvino v enem od tamkajšnjih skladišč ujeli storilca in ga pridržali do prihoda policije.

Ni izključeno, da bo vaška straža vzniknila še v Žužemberku. Žužemberški župan Jože Papež je namreč za N1 povedal, da so tatvine in kraje po pripovedovanju sograjanov zelo prisotne tudi v njihovi občini. Zaenkrat se občani še niso povezali v vaško stražo kot v Ivančni Gorici, “a če se bo trenutno stanje nadaljevalo, se bomo morali tudi v naši občini povezati, organizirati in zaščititi svoje premoženje. Očitno bomo tudi mi prepuščeni sami sebi”.

Ivanški podžupan Tomaž Smole pa je pojasnil, da je za občino Ivančna Gorica, Grosuplje in Dobrepolje je v nočnem času na voljo le ena patrulja. “Če se na enem koncu zgodi denimo prometna nesreča, policije na drugem koncu praktično ni.” Glede izraza vaška straža sicer meni, da je ta nekoliko pretiran, “a razumemo stisko ljudi, ki morajo nekaj narediti. Ne morejo samo čakati in gledati, kako se kriminal razrašča”.

Kot je dejal, so se na nedavnem sestanku na občini s predstavniki policije Policijske postaje Grosuplje dogovorili, naj občina krovno policijsko upravo, to je ljubljanska, zaprosi za nočne okrepitve na terenu.

Sinoči pa so se oglasili tudi s Policije, kjer vaške straše vidijo kot “varnostno tveganje”, domala so zagrozili, da bodo organizatorje lahko tudi priprli. Vendar pa so odzivi na to sporočilo vodstva policije izredno ogorčeni.

Vaške straže namreč niso del problema in niso storilci kaznivih dejanj. Policiji so sporočili, da jim celo pomagajo, ker “opravljajo delo, ki bi ga morali opravljati oni”.

Odzivi državljanov pa gredo tudi v smer, da “vaške straže očitno ogrožajo prost dostop migrantov do domov, zato so tudi varnostna grožnja”. In še, “da imajo kriminalci vse več pravic, sploh iz marginalnih skupin, policisti pa vse manj možnosti učinkovitega ukrepanja”.

M. D.