V Ziljah včeraj prijeli štiri

Območje med Dolžem in krajem Vrhe pod Gorjanci. (vir: Fb)

S Policijske uprave Novo mesto poročajo, da so policisti včeraj v Ziljah pri Vinici (občina Črnomelj) prijeli 4 tujce, ki so nezakonito prestopili državno mejo.

Prijeti so se izrekli za državljane Iraka. Policisti postopki z njimi pa še niso zaključeni, zato ni znana njihova nadaljnja pot (vrnitev na hrvaško stran ali brezplačen prevoz v ljubljanski azilni dom).

Iz Dolža in okoliških krajev pod Gorjanci pa poročajo, da se v zadnjih dneh na njihovem območju zadržujejo vojaki, saj tod poteka ena od migrantskih poti.

Dejstvo pa je, da so vojaki še vedno brez potrebnih pooblastil in razen tega, da pokličejo policiste, drugih pristojnosti v teh postopkih nimajo, saj vlada Marjana Šarca trmasto vztraja, da je državna meja dobro varovana in Slovenija varna država, zato dodatni ukrepi pri varovanju meje niso potrebni.

Migrantov vojaki ne smejo niti prijeti (razen v primeru, ko bi bili ogroženi). Če jih policistom uspe pravočasno prijeti, se morajo vojaki umakniti. So zgolj statisti in sprehajalci ob meji.

C. R.