Kazen za sosedsko pomoč – krivi sta vlada A. Bratušek in ministrica SD Anja Kopač Mrak

To smo objavili, sledili so tudi v številnih drugih medijih, zapisi so naleteli na številne kritike in ogorčenja državljanov.
Dr. Vinko Gorenak (vir: Twitter)

Danes pa je dr. Vinko Gorenak, nekdanji poslanec iz vrst SDS in nekdanji minister za notranje zadeve, zdaj pa upokojen, na svojem blogu objavil zanimivo besedilo, ki pojasnjuje, kako je s sosedsko pomočjo glede na zakon in kdaj ter na kakšen način je bilo to sprejeto.

Zapisal je:

“Pred dobrim mesecem dni je v vasi, kjer živim, veter odnesel streho na nedokončani hiši mlade družine z otrokom. Si predstavljate mlado družino, ki ždi v hiši brez strehe, dež pa lije kot iz škafa? Že naslednje jutro je na strehi omenjene hiše mrgolelo sosedov, ki so prizadeti družini pomagali postaviti novo streho. Verjamem, da so vsi delali brezplačno. Sam nisem bil med njimi, saj se pri mojih letih ne počutim najbolj varno na strehi, sem pa prizadeti družini zato finančno pomagal.

Te dni tudi v dominantnih, oziroma levih režimskih medijih, odmeva zgodba občana iz Dolenjske, ki je, verjamem da brezplačno, pomagal sosedu prekrivati streho in so mu inšpektorji finančne uprave (FURS) zato naložil 1000 evrov kazni. Seveda situacijo opisujejo kot nekaj groznega, kar počnejo inšpektorji FURS in njihovo početje naj ne bi bilo humano in ne vem kaj še vse. Vodilni uslužbenci FURS pa se zagovarjajo, da so delali po zakonu. Toda vsi, ki obsojajo inšpektorje FURS, nimajo prav. Obsojati bi morali politike, ki so tak zakon predlagali in poslance, ki so ga sprejeli, nikakor pa ne inšpektorje FURS. Toda pojdimo po vrsti z navajanjem konkretnih imen in priimkov ljudi, ki bi jih dominantni mediji morali obsojati.

Zakon, ki predpisuje take kazni za sosedsko pomoč, je bil sprejet leta 2011.

Pod predlog zakona se je podpisal takratni minister za delo dr. Ivan Svetlik iz SD, operativno pa je pripravo zakona vodila in ga tudi zagovarjala njegova državna sekretarka dr. Anja Kopač Mrak, prav tako iz SD. Seveda je bil to čas Pahorjeve vlade, ki je zakon sprejela. Še danes se spomnim poslanca Mirka Brulca iz SD, ki je zakon vročekrvno zagovarjal in hitel razlagati, kako italijanski finančni policisti s helikopterji nadzirajo trganje grozdja in ugotavljajo, kdo dela na črno in kdo ne.

Poslanci SDS smo takrat opozarjali na tovrstne situacije, ki jih bo prineslo vsakodnevno življenje. Opozarjali smo prav na take situacije sosedske pomoči, ki je v Sloveniji še kako uveljavljena.

Toda zaman. Leva koalicijska večina je naredila svoje, zakon so v DZ sprejeli, dominantni mediji pa so pisali o evropsko primerljivem zakonu in tečni opoziciji s SDS na čelu, ki tako dobremu zakonu nasprotuje.

Toda zgodil se je referendum in v začetku junija 2011 je zakon na referendumu padel. Ljudstvo je odločilo, da tak zakon ne more stopiti v veljavo.

Vse lepo in prav, če bi leva politika, spoštovala ljudsko voljo, toda to se ni zgodilo. Leta 2014 je vladala Alenka Bratušek, ministrica za delo pa je bila že omenjena dr. Anja Kopač Mrak iz vrst SD. Nekoliko, a ne bistveno spremenjeno besedilo zakona je ponovno priromalo na poslanske klopi. Tudi takrat smo poslanci SDS zakonu nasprotovali, saj je še vedno vseboval absurdne določbe o prepovedi preproste sosedske pomoči. Zakon je v veljavo stopil v začetku leta 2015.

In danes vsi dominantni mediji, pa tudi levi politiki, obsojajo inšpektorje FURS, ki naj bi oboroženi obkolili hišo, kjer je omenjeni pomagal sosedu prekrivati streho, in mu zato naložili 1000 evrov kazni.

Ja, kako pa, če to piše v zakonu, tudi orožje jim je dodeljeno z zakonom, tega si niso izmislili inšpektorji FURS, ampak neumni politiki levega političnega pola, sprejeli pa poslanci koalicije Alenke Bratušek.

Za nameček pa mi je danes zjutraj na Twitterju »prinesel v mlin« še sedanji poslanec Alenke Bratušek Marko Bandelli. Takole je zapisal: »A bomo odprli novo vprašanje? Kaj je res delo na črno in kaj pa tolko pričakovana in željena pomoč prijatelja? Zakaj lahko pomagamo obirat grozdje, ne smemo pa prijatelju pomagat pleskat? Kje je tu razlika?« se je spraševal. Pojasnil sem mu, da pod določenimi pogoji tudi sosedu ne sme pomagati trgati grozdja. Ni mi odgovoril, verjetno se je čudil mojemu zapisu. Toda napotil sem ga »z metlo pred lasti prag«.

Še najbolje bi bilo, da pomete kar svojo šefico Alenko Bratušek, saj je ta neumni zakon predlagala prav ona, podprli pa so ga tudi vsi njeni poslanci. Res je, da med njimi takrat še ni bilo sicer odkritega in iskrenega Bandellija.”

Vir

C. R.