V zadnjih dneh prijeli 159 migrantov in tri tihotapce

Fotografija je simbolična.

Od ponedeljka do četrtka so slovenski policisti prijeli 159 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Hkrati so prijeli še 3 tihotapce, ki so jih prevažali preko Slovenije. Glede na državljanstvo je opazen porast Turkov.

Je to zatišje pred viharjem ali napoved umiritve? To je zdaj vprašanje.

PU Novo mesto: Prijeli 50 migrantov in tihotapca

 • Ponedeljek: Prijeli so 12 migrantov (državljane Bangladeša, Kosova, Pakistana in Turčije). Prijeli so jih v Slovenski vasi in v Trnovcu (Občina Metlika).
 • Torek: Dan za Semič – Prijeli 20 migrantov in tihotapca, 21-letnega državljana Bosne: Prijeli so jih okoli 23.30 v okolici Semiča, v vozilu volkswagen bora bosanskih registrskih  oznak. Vsi so bili iz Bangladeša, dva sta se vozila v prtljažniku. Voznika so pridržali.

Na Rožancu, v Ručetni vasi, Gornjih Lazah in v Semiču so dodatno prijeli še 14 migrantov (10 Pakistancev in 4 Alžirce).

 • Sreda: Na območju Črnomlja so prijeli 2 migranta.
 • Četrtek: Na Tanči Gori (Občina Črnomelj) so prijeli Pakistanca, na Vrčicah na Semičem pa državljana Bangladeša.

PU Ljubljana: Prijeli 34 migrantov

 • Ponedeljek: V Starem Logu (Občina Kočevje) in v Ljubljani so prijeli 11 migrantov (Alžircev, Pakistancev in Maročanov).
 • Torek: Na območju Livolda, Sodražice, Škofljice in Ljubljane so prijeli 11 migrantov (Pakistancev, Maročanov in Alžircev).
 • Sreda: V Padovi pri Osilnici, na Mali gori in v Ljubljani so prijeli 8 migrantov (Afganistancev,  Pakistancev,  Alžircev, Indijcev in Maročanov).
 • Četrtek: Na območju Ljubljane so prijeli 4 migrante (Pakistance in Irance).

PU Koper: Prijeli 75 migrantov in 2 tihotapca

 • Ponedeljek: Prijeli so 13 migrantov, od tega 9 na območju Kopra in 4 na območju Ilirske Bistrice. Šlo je za Iračane, Irance, Afganistance in Alžirce.
 • Torek: Prijeli so 7 migrantov (na območju Kopra in Kozine). Šlo je za Pakistance in Afganistanca. Vsi so zaprosili za azil.
 • Sreda: Prijeli so 30 migrantov, od tega 21 na območju Ilirske Bistrice, preostale na Kozini in v Kopru. Pet prijetih je zaprosilo za azil.

V sredo zvečer je od Divače proti Sežani bežal avtomobil s koprskimi reg. oznakami. Vozil ga je 37-letni Srb, v avtu je bilo 5 Afganistancev.

V sredo prijeti so se izrekli za Turke (kar 17), Afganistance (6), Pakistance (3), preostali pa za Kosovarje, Iračane in Sirijce.

 • Četrtek: Prijeli so 16 migrantov, od tega 9 na območju Kopra in 7 na območju Ilirske Bistrice.

Sinoči so nato v Galantičih ustavili osebni avto Citroen C5, v katerem je bilo 5 oseb, in sicer voznik, državljan Kosova, in 4 državljani Albanije. Vozniku, ki začasno prebiva v Veliki Britaniji, sledi kazenska ovadba.

Iz ostalih policijskih uprav o prijetih v zadnjih 72 urah niso poročali.

Prijeti v Brusnicah. (vir: FB)

Na družbenih omrežjih so bile v teh dneh objavljene fotografije o prijetih migrantih v Brusnicah pri Novem mestu. Na naše poizvedovanje pri PU Novo mesto so nam odgovorili, da je šlo v tem primeru za slovenske državljane.

C. R.