V vladnih LMŠ, SD, SMC, DeSUS, SAB in Levica zavrnili poostritev azilne zakonodaje

(vir: YouTube)

Kljub številnih zlorabam azilne zakonodaje, kljub povečanju ilegalnih prehodov južne meje in kljub vse več kaznivim dejanjem ilegalnih migrantov v Sloveniji je vladajoča koalicija v četrtek glasovala proti spremembam zakona o mednarodni zaščiti – azilu.

Proti zaostritvi azilne zakonodaje so glasovali v strankah: LMŠ, SD, SMC, DeSUS, SAB Alenke Bratušek, oba poslanca manjšin in Levica.

Spremembe so podprli v strankah SDS, NSi in SNS.

Poostritev azilne zakonodaje so sicer predlagali poslanci SDS, kot razlog so navedli zagotavljanje nacionalne varnosti ter varnosti ljudi in premoženja.

Poslanci, ki so bili izvoljeni na našem območju, so glasovali tako:

  1. Predrag Baković (SD): PROTI spremembi
  2. Anja Bah Žibert (SDS): ZA spremembo
  3. Franci Kepa (SDS): ZA spremembo
  4. Blaž Pavlin (NSi): V času glasovanja ni bil navzoč na seji.
Poslanka Anja Bah Žibert na seji državnega zbora.

Poslanka Anja Bah Žibert je na seji opozarjala na številne primere, o katerih se v javnosti ne ve in pri tem opozarjala na potrebno varnost prebivalcev ob meji. Med drugim je razkrila, da so migranti v zaprtem oziroma varovanem območju Gotenica na Kočevskem nemoteno odstranili vijake na kolesih policijskega vozila. O tem doslej niso vedeli ničesar.

Notranjega ministra Boštjana Poklukarja je tudi vztrajno spraševala, naj pove natančen naslov, komu in kam lahko državljani dostavljajo položnice zaradi škode in vsega, kar se jim dogaja zaradi ilegalnih migrantov: vdorov v stanovanja, uničevanja zidanic, avtomobilov, kupob smeti in podobno.

Bah Žibertova je vztrajno zahtevala odgovore, Poklukar pa je še bolj vztrajno molčal in se nasmihal ob tem. Je pa krajanom ob meji ponovno svetoval zaklepanje stanovanjskih hiš.

Poslanec Žan Mahnič na seji (v ozadju minister Boštjan Poklukar).

Poslanec Žan Mahnič je izpostavil, da vlada Marjana Šarca vse ilegalne migrante postavlja pred državljane Slovenije, ilegalni migranti pa imajo več pravic kot državljani Slovenije.

To potrjuje tudi neizpodbiten dokaz Računskega sodišča RS, ki je zapisalo, da ilegalni migrant Slovenijo stane 1963 evrov na mesec, je dodal.

 

V SDS so kot predlagatelji sicer nenehni poudarjali, da je skrajni čas, da se azilna zakonodaja uskladi s severnimi sosedi.

Pri tem je poslanec mag. Branko Grims dejal, da so v zadnjem obdobju prav vsi bistveno zaostrili zakonodajo s področja mednarodne zaščite, saj je bila v zadnjih letih tako za Slovenijo kot za sosednje države značilna množična zloraba pravice do azila.

Predlogu za spremembo azilne zakonodaje so nasprotovali tudi v vladi, ki jo vodi Marjan Šarec. Notranji minister Boštjan Poklukar pa je tudi na tej seji ponavljal, da je Slovenija varna država in da Slovenija obvladuje državno južno mejo, ki je hkrati tudi schengenska meja.

Izgovarjal se je tudi na evropsko zakonodajo, to so vztrajno ponavljali tudi poslanci vladajoče koalicije, čeprav je bilo dokazano, da zavajajo in da temu ni tako.

Maša Kociper od Alenke Bratušek se je spraševala, kako bodo prepeljali migrante, če pa vsi nasprotujejo migrantskim centrom

V času večurne razprave se je tudi izkazalo, da vladajoči poslanci spremembi azilne zakonodaje nasprotujejo tudi zato, ker je Slovenija decembra lani v Maroku sprejela t. i. Marakeški sporazum. To je potrdila tudi poslanka vladajoče stranke SAB Alenke Bratušek, Maša Kociper, ko se je razburjala, da lokalne skupnosti vse po vrsti nasprotujejo postavitvam sprejemno-registracijskih centrov ob meji in se ob tem vprašala: »Ne vem, kako bomo to uredili?«

Ob koncu objavljamo tudi glasovanje. Po tem glasovanju se je oglasil tudi dr. Anton Olaj, upokojeni direktor PU Novo mesto. Na Twitterju je zapisal, da obžaluje “lahkoumno zavrnitev” sprememb azilne ureditve.

Izsledena in prijeta le peščica migrantov dnevno

V razpravi je bilo tudi razkrito, da po podatkih nemških tajnih služb v Nemčijo dnevno vstopi okoli 500 ilegalnih migrantov, ki pridejo večinoma po t. i. balkanski poti. V Sloveniji jih izsledijo peščico, kar pomeni, da večina mejo in Slovenijo preide neovirano. Primer za to je tudi včerajšnji dogodek, ko so italijanski varnostni organi v kraju Dolina pri Trstu v bližini meje s Slovenijo zaustavili približno 100 migrantov, večina se jih je izrekla za Pakistance. Migranti so bili na poti v manjših skupinah, predvidevajo, da so jih v Italijo prek Slovenije z avtomobili pripeljali tihotapci ljudi.

Na območju Velike Kladuše in Bihaća okoli 8000 migrantov

Dodajmo, da se v Bosni in Hercegovini zgolj na območju Bihaća in Velike Kladuše po oceni trenutno nahaja okoli 8000 ilegalnih migrantov. Več sto so jih v tem tednu iz Bihaća premestili na Vučjak, to je kraj, ki je 10 kilometrov bližje hrvaški meji. Na Vučjaku je bilo včasih smetišče, zdaj pa gre res za nemogoče razmere za migrante. Postavili so jim zgolj nekaj šotorov, vodo jim vozijo s tovornjaki s cisternami, na območju je veliko kač, spijo na tleh, hrano jim bosanski Rdeči križ pripelje dvakrat dnevno, te je premalo. Do mesta vodi ozka pot in če se migranti odpravijo proti Bihaću, jih policija prestreže in pripelje nazaj. Posledično migranti postajajo vse bolj živčni.

Žiletke v pasovih in veliko denarja všitega v suknjiče

Ena od oseb, ki sodeluje pri obravnavi z migranti, ko vstopijo v Slovenijo, nam je povedala, da imajo tujci v torbicah okoli pasu vstavljene žiletke, s katerimi lahko hitro poškodujejo vse, ki se jim približajo. Velike količine denarja, tudi po 70 tisoč evrov in več, pa imajo praviloma všite v sprednje dele suknjičev.

Stvari so načrtne

Bosanski mediji so včeraj poročali, da si nekateri že želijo vrnitve v matične domovine. Tako sta bili na avtobusni postaji v Veliki Kladuši opaženi dve večji skupini migrantov, ki so želeli na dva avtobusa za Sarajevo. Vendar pa jih na njih niso spustili, povsem brez težav pa jih iz Sarajeva prepeljejo v Bihać.

Objavljamo glasovanje o nameravanih spremembah azilne zakonodaje. 

V dvorani je bilo navzočih 81 poslancev (od 90), 32 poslancev in poslank je glasovalo za spremembo zakonodaje, 49 jih je bilo proti. Poimensko pa je bilo glasovanje naslednje:

Z pomeni za spremembe, P pomeni proti, kjer sta dve črtici, pomeni, da je bil poslanec v času glasovanja opravičeno odsoten.

J. M.