V Ukrajini se vrstijo obiski svetovnih voditeljev

Ukrajino je včeraj obiskal tudi hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković (vir: Andrej Plenković, Twitter)

Včeraj je Ukrajino obiskalo več svetovnih voditeljev in tudi Jill Biden, soproga ameriškega predsednika. Predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković se je v Kijevu sestal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in ukrajinskim predednikom vlade Denisom Šmihalom.

Po srečanju z državnim vrhom so obiskali mesti Irpin in Buča v bližini Kijeva.

Hrvaški premier je na Twitterju objavil, da sta se s Šmihalom pogovarjala o nadaljnji finančni in humanitarni pomoči Ukrajini, energetskem sodelovanju in ukrajinski evropski poti, izmenjala sta izkušnje z miniranim območij.

V Kijevu je bila včeraj tudi predsednica nemškega parlamenta Bärbel Bas, ki se je srečala z ukrajinskim premierjem Denisom Šmihalom in obeležila spomin na žrtve nacistične Nemčije med drugo svetovno vojno.

Nenapovedano je včeraj Ukrajino obiskala tudi ameriška prva dama Jill Biden. Pred tem je bila na obisku na Slovaškem, kjer je skupaj s slovaškim premierjem Eduardom Hegerjem obiskala mejni prehod z Ukrajino v kraju Vyšne Nemecke, čez mejo v Ukrajini pa se je srečala z ukrajinsko prvo damo Oleno Zelensko.

Ukrajino je včeraj obiskal tudi kanadski premier Justin Trudeau, obiskal je Irpin nedaleč od Kijeva.

Medtem boji v Ukrajini še naprej potekajo. Ukrajinski borci, ki so se utrdili v oblegani jeklarni Azovstal v Mariupolju na jugovzhodu Ukrajine, so včeraj sporočili, da se ne bodo predali, temveč se bodo borili tako dolgo, kot bo treba. Jeklarna Azovstal je namreč zadnja utrdba ukrajinskega upora proti ruski prevladi v uničenem pristaniškem mestu Mariupolj in ima simboličen pomen za siceršnje razmerje sil v Ukrajini, ki jo je ruska vojska napadla konec februarja.

Rusija je v soboto popoldan raketirala šolo na območju Luganska (območje Donbasa), kamor se je zateklo okoli 90 ljudi, 60 je mrtvih.

Italijanska finančna policija je v petek v toskanskem pristanišču Marina di Carrara zasegla superjahto Scheherazade. Oblasti niso razkrile lastnika, zaprt ruski opozicijski politik Aleksej Navalni pa je objavil, da ta pripada ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

Zemljevid z označenimi zadnjimi dogodki v Ukrajini:

Obisk hrvaškega predsednika vlade Andreja Plenkovića v Ukrajini:

Vir: Andrej Plenković, Twitter

Včerajšnje srečanje v Uzhhorodu s prvo damo Jill Biden je bil prvi javni nastop ukrajinske prve dame Olene Zelenske v več kot dveh mesecih. (vir: Visegrád 24, Twitter)

Vir: liveuamap.com

A. L.