V teh dneh poostren nadzor gostinskih lokalov in plaž

(vir: pixabay.dom)

Ta konec tedna bodo zdravstveni inšpektorji poostreno nadzirali gostinske lokale. Pridružili se jim bodo tudi inšpektorji Finančne uprave RS, ki bodo sproti ugotavljali še kršitve s svojega področja. Nadzor bo potekal čez dan, pa tudi v večernih in nočnih urah.

Napoveduje se še nadzor plaž, kar pomeni, da bodo nadzirali tudi plače ob kopališčih.

V zadnjih dneh število potrjenih okužb z novim koronavirusom niha, a se večinoma giblje blizu 20. Po tistem, ko je šlo pred dnevi predvsem za vnose iz tujine in z njimi povezane stike, pa se zdaj novi koronavirus po pojasnilih epidemiologov širi predvsem lokalno. Dnevno poročamo tudi o tem, da je med na novo okuženimi čedalje več mladih.

Tudi iz sosednje Hrvaške poročajo, da je bilo v zadnjih dneh več okužb k njim vnesenih prav iz Slovenije (in obratno). Na Hrvaškem so sicer včeraj odkrili 116 novih okužb, v Sloveniji pa 17. Mimogrede, na svetu so včeraj laboratorijsko potrdili rekordnih 228 tisoč okužb.

Tudi Radio Mrežnica poroča, da število okužb na njihovem območju narašča, v Karlovški županiji je 28 obolelih, kritično je stanje v Ogulinu, obisk teh krajev odsvetujejo. Okužen je tudi ogulinski župan. vir

V Metliki pa naj bi včeraj po neuradnih podatkih potrdili eno novo okužbo, in sicer pri 21-letnemu fantu. Po navedbah naših virov naj bi bila v izolaciji zdravnik in zdravstveni tehnik metliškega zdravstvenega doma. Kot kaže, je fant prišel k zdravniku nenapovedano glede na simptome, tudi sicer se naj bi družil z ostalimi. Več bo znanega danes, če bo okužbo potrdil tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Epidemiologi sicer navajajo, da mladi okužbe tudi prikrivajo, med njimi jih je manj, ki bi težje oboleli zaradi tega, so pa največkrat nezavedni prenašalci virusa osebam z večjim tveganjem, ogroženim skupinam, to so oboleli in starejši. vir

Pri otrocih do 4. leta starosti so doslej laboratorijsko potrdili skupno 12 okužb, do 5. do 14. leta 41 okužb, od 15. do 24. leta 156 okužb in od 25. do 34. leta starosti 156 okužb.

Vlada je sicer pred dnevi uvedla nove omejitve zbiranja oseb na 10 oseb, saj prav razna druženja veljajo za najbolj tvegano dejavnost za širjenje okužb.

Do zbiranja ljudi pa prihaja tudi v gostinskih lokalih in na javnih mestih, kot so recimo plaže ob rekah, jezerih in ob slovenskem morju.

Zato so se pristojni odločili za poostren nadzor nad gostinskimi lokali, ki bo ta konec tedna potekal čez ves dan. Inšpektorji bodo nadzirali, ali je razdalja med mizami ustrezna, ali imajo gostje na voljo razkužila in ali gostinci dosledno spoštujejo tudi navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje glede nošenja mask. Te so obvezne za osebje tako v notranjih kot zunanjih površinah lokala, za goste pa ob vstopu v notranjost lokala.

Poostren nadzor naj bi potekal tudi na urejenih plažah, kjer bo inšpektorje med drugim zanimalo, ali upravljalci poskrbijo za omejevanje števila obiskovalcev in zagotavljajo ustrezno razdaljo med ležalniki oz. obiskovalci na sami plaži.

Takšno pa je bilo stanje v Sloveniji v četrtek, 9. julija 2020:

Importirani pomeni uvožene okužbe v Slovenijo, po tednih v letu. (vir: Vlada RS, Twitter)

C. R.