V Švici zamrznili bančne račune 336 oseb, sankcije proti Rusom

(vir: pixabay.com)

Tradicionalno nevtralna Švica bo zaradi ruskega napada na Ukrajino proti Rusiji uvedla enake sankcije, kot jih je Evropska unija, tudi proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, in zamrznila premoženje, je danes odločila švicarska vlada. 

V Švici so zamrznili bančne račune vseh 336 oseb, ki so na črnem seznamu Bruslja, poroča britanski BBC na svoji spletni strani.

Rusija sicer ni pomemben gospodarski partner Švice, so pa švicarske banke pomembne za Ruse. Po podatkih švicarske centralne banke, ki jih navaja dpa, je bilo lani na računih v švicarskih bankah za 15 milijard frankov (14,5 milijarde evrov) ruskega denarja.

Poleg tega v Švici živi nekaj ruskih oligarhov, med njimi Putinov prijatelj Genadij Timčenko, ki imajo v švicarskih podjetjih tudi poslovne interese. Petim ruskim ali ukrajinskim oligarhom, ki so “zelo blizu Putinu” in imajo močne gospodarske vezi s Švico, so prepovedali vstop v državo.

Tudi Švica je napovedala zaprtje svojega zračnega prostora za vse lete iz Rusije, kot tudi za vsa letala z ruskimi oznakami, razen za lete v humanitarne, medicinske ali diplomatske namene.

S tem se je Švica pridružila številnim zahodnim državam, EU pa je v sodelovanju s skupino industrijsko najbolj razvitih držav G7 in ZDA sprejela vrsto sankcij proti Rusiji oziroma ruskim finančnim interesom.

Konec tedna so v Bernu in drugih mestih potekali množični protesti, na katerih je v3eč deset tisoč državljanov izražalo solidarnost z Ukrajinci in obenem zahtevalo ukrepanje švicarske vlade.

M. D.