V Revozu začetek proizvodnje ponovno prestavili

Ponovni zagon proizvodnje v novomeški avtomobilski tovarni Revoz, kjer je delo zaradi pandemije koronavirusa začasno obstalo že 17. marca, je zaenkrat predviden za torek, 28. april.

Proizvodnjo bodo zagnali postopno, prvi teden samo v eni izmeni, pa še to ni povsem gotovo.

Obvestilo o tem je Revoz objavil na svoji spletni strani. Zapisali so, da bodo vodje svoje zaposlene neposredno obvestili, kdaj natančno začnejo z delom.

Dodali so, da je podjetje okrepilo preventivne ukrepe in zagotovilo dodatno zaščitno opremo. Vsi ukrepi bodo pred zagonom proizvodnje objavljeni na Insiderju in podrobno predstavljeni prvi dan ob prihodu na delo.

Zaposlene so večinoma poslali na čakanje, kar pomeni, da bodo ti prejeli 80 odstotkov plače. Doslej je bil vnovičen zagon proizvodnje sicer napovedan za ponedeljek, 21. april. Tudi takrat samo v eni izmeni.

Začetek proizvodnje v Revozu, kjer je okoli 3400 zaposlenih, je sicer povezan z več dejavniki, med drugim tudi od dobave sestavnih delov ter dogajanja v Franciji in Španiji, pa tudi Turčiji, saj so del Skupine Renault.

V Sloveniji je Revozova proizvodnja odvisna tudi od vnovične vzpostavitve javnega prevoza za prevoz na delo. Slovenska vlada pa je že potrdila, da bodo od ponedeljka pod posebnimi pogoji dovoljeni posebni linijski prevozi potnikov, ki so trenutno namenjeni prevozu delavcev od doma do delovnega mesta in domov. S tem so omogočili sprostitev izvajanja posebnih linijskih prevozov, ki jih organizirajo podjetja za prevoz zaposlenih na delovno mesto. To ne bi smelo več predstavljati večje težave, še vedno pa so v Revozu zelo odvisni od večjega števila zaposlenih, ki prihajajo iz Hrvaške. Za te veljajo ukrepi hrvaške vlade.

Dodajmo, da avtomobilski proizvajalci v obratih v Evropi počasi zaganjajo proizvodnjo. Ta teden so postopni zagon začeli v podjetjih Volkswagen, Audi in Hyundai, za prihodnji teden je začetek proizvodnje napovedal Daimler.

C. R.