V pričakovanju razkritja političnega posredovanja evropske komisarke Vere Jourove v Sloveniji

Vse bolj se kaže, da je Jourova ob obisku na ustavnem sodišču pritisnila na ustavne sodnike, kako naj odločijo v primeru zakona o RTVS. (vir: arhiv)

Danes ob 12. uri bo Slovenska demokratska stranka razkrila dokumentacijo o obisku evropske komisarke Vere Jourove v Sloveniji. Interne dokumente Evropske komisije bosta na novinarski konferenci razkrila predsednik SDS Janez Janša in evropski poslanec Milan Zver.

Gre za podatke, ki so jih na Evropski komisiji ves čas skrivali pred javnostjo.

Več kot eno leto je že minilo od zloglasnega obiska podpredsednice Evropske komisije Vere Jourove v Sloveniji, toda javnost vse doslej še vedno ni dobila prepričljivih pojasnil, kaj točno je počela tisti dan na Ustavnem sodišču RS.

Znano pa je, da je Ustavno sodišče po tem obisku Jourove v Sloveniji pozitivno odločilo o noveli zakona o RTV, kar je omogočilo politični prevzem s statusom nacionalnega medija.

Na Evropski komisiji so te očitke vztrajno zanikali, niso pa razkrili zabeležk sestanka s predsednikom ustavnega sodišča Matejem Accettom ter komunikacijo med kabineti Evropske komisije na temo obiska v Sloveniji in vse komunikacije znotraj kabineta Jourove v zvezi z obiskom.

Komisarka Jourova je celo prejela sklep Urada evropske varuhinje človekovih pravic, da mora dokumente razkriti do 29. januarja 2024, a se je posluževala zavlačevanj in izgovorov. Transparentnost in pojasnila okoli obiska Slovenije je preko instrumentov Evropskega parlamenta zahteval evropski poslanec Milan Zver, ki je bil na tem področju še posebej dejaven.

Bomo tokrat le dobili odgovore, ali je Evropska komisija politično vplivala na prevzem RTV s strani Golobove vlade?

A. L.