V Povežimo Slovenijo v ospredju povezovanje, ki spominja na nekdanji Demos

Predsednik stranke Konkretno Zdravko Počivalšek, evropski poslanec in podpredsednik SLS Franc Bogovič, koordinatorka gibanja Povezimo Slovenijo Nada Pavšer, podpredsednik Zelenih Slovenije Zvonko Lah, predsednik Nove socialdemokracije Andrej Magajna in podpredsednik stranke Konkretno Alojz Kovšca (vir: arhiv)

Povežimo Slovenijo je odgovor na razmere v preveč razdeljenem slovenskem političnem prostoru, zgraditi želijo most na politični sredini.

Takšno je bilo osnovno sporočilo vodstev političnih strank, ki se povezujejo v gibanje Povežimo Slovenijo, povezovanje spominja na nekdanji Demos.

V torek so se sestali v Nemški vasi pri Krškem, navzoč je bil tudi evropski poslanec Franc Bogovič, v sredo bodo predvidoma podpisali sporazum o sodelovanju na volitvah. Na volitve bodo šli s skupno listo kandidatov.

Združujejo tri centre, povezuje se 5 političnih strank

V gibanju Povežimo Slovenijo želijo združiti tri centre: liberalni center s stranko Konkretno, ljudski center z obema strankama ljudskega dela in zeleni center s stranko Zeleni Slovenije. Ob tem ostajajo odprti tudi za druge stranke, ki se želijo pridružiti temu projektu.

Osnova programa gibanja Povežimo Slovenijo je v združevanju liberalnega centra s stranko Konkretno, ljudsko-socialnega centra z obema strankama ljudskega dela in Novo socialdemokracijo ter zelenega s stranko Zeleni Slovenije, ob čemer dodajo, da ostajajo odprti tudi za druge stranke, ki se še želijo projektu pridružiti.

V gibanje se tako povezuje pet strank, in sicer Konkretno, Slovenska ljudska stranka (SLS), Nova slovenska ljudska stranka (NLS), Zeleni Slovenije in Nova socialdemokracija.

Stranka Konkretno se je pred tem združila s stranko GAS, ki jo vodi Alojz Kovšca, tudi predsednik Državnega sveta RS. Predsednik stranke Konkretno je gospodarski minister Zdravko Počivalšek, Kovšca pa je podpredsednik stranke. Oba prihajata iz gospodarstva, zato je skupni cilj stranke zagotoviti predvsem dobro gospodarsko okolje in posledično finančno stabilnost države.

Predsednik SLS je Marjan Podobnik, predsednik NLS Franc Kangler, predsednik stranke Zeleni Slovenije je Andrej Čuš, podpredsednik Zvone Lah, predsednik Nove socialdemokracije je Andrej Magajna. Koordinatorka gibanja Povežimo Slovenijo je dr. Nada Pavšer.

Gibanje Povežimo Slovenijo je odgovor na razmere v slovenskem političnem prostoru. Ankete javnega mnenja jim merijo dobre rezultate.

Zdravko Počivalšek, predsednik Konkretno, je o gibanju v enem od intervjujev povedal naslednje:

“V Sloveniji bodo igralci, ki povezujejo liberalno, zeleno in regionalno okolje, krojili prihodnost. Ne bomo prepričevali prepričanih. V Sloveniji imamo dovolj neopredeljenih in neekstremnih volivk in volivcev in to so tisti, na katerih podporo računamo.

S povezovanjem tudi konkretno dokazujemo, da se da razmišljati širše, če so cilji pravilno postavljeni.”

Podpredsednik stranke Konkretno Alojz Kovšca v izjavi za javnost, za njim vodje gibanja Povežimo Slovenijo.

J. M.