V parlamentu o dolžnosti pristojnih organov za zaščito pravnega reda države

Odbora za pravosodje in za notranje zadeve bosta na današnji nujni seji razpravljala o dolžnostih pristojnih organov, da zaščitijo pravni red v državi. Zahtevo za sklic odborov je vložila poslanska skupina Slovenske demokratske stranke. 

Na skupni seji odborov bodo člani odborov obravnavali dolžnosti pristojnih organov za zaščito pravnega reda države, njenih demokratičnih postulatov in zagotavljanja enakosti pred zakonom.

Stranka SDS je nujno sejo obeh odborov sklicala zaradi številnih neprijavljenih protestov, ki se odvijajo v prestolnici. Omenjeni protesti so se začeli organizirati že pred sestavo trenutne vlade, se nadaljevali v času najhuje zaostrene epidemije, pri čemer se je na protestih vzklikalo grožnje s smrtjo predsedniku vlade ter privržencem Slovenske demokratske stranke. Nedavno pa so eskalirali v nasilne izgrede, ki smo jim bili priča vsi državljani in državljanke Republike Slovenije.

Epilog nasilnega in nezakonitega shoda, ki se je zgodil 15. septembra 2021, so hude telesne poškodbe policistov in velika materialna škodo na zgradbi slovenskega parlamenta. S strani obveščevalno-varnostnih služb je bila na nasilnih protestih med drugimi zaznana skupina militantnih in ekstremno nevarnih salafistov. Levi fašisti, člani Antife ter posamezne skupine, so napadali policiste, novinarje ter snemalce, metali v parlament goreče bakle, granitne kocke in izstrelili raketo.

Kljub temu, da protesti nimajo prijaviteljev, je jasno, da so ti organizirani s strani določenih javno izpostavljenih posameznikov. Za organizacijo so se posluževali različnih elektronskih medijev in letakov. Nekateri organizatorji protestov se oglašujejo kot stranka s svojim logotipom (npr. gibanje Resni.ca politična organizacija kranjskega politika Zorana Stevanovića, ki ima poleg FB profila tudi spletno stran v ustanavljanju, ki organizira proticepilske shode, drugi organizirajo petkove kolesarske proteste (Jaša Jenull). Na pozive omenjenih skupin so se odzvali tudi člani različnih kriminalnih združb, ki jih lahko vidimo na nezakonitih shodih.

Iz navedenih razlogov predlagatelji nujne seje odborov od najvišjih predstavnikov policije in slovenskega pravosodja (državnega tožilstva, sodišča, državnega odvetništva) pričakujejo, da v skladu s svojimi zakonskimi pristojnostmi in obveznostmi nemudoma ostro in učinkovito ukrepajo zoper organizatorje neprijavljenih protestov in nasilne protestnike posameznike.

Celotno zahtevo lahko preberete tukaj.

M. D.