V Mokronogu nocoj mednarodni festival orglic

V Mokronogu bo nocoj potekal slovenski dan orglic – ustnih harmonik z naslovom Ah, te orglice, ki ga pripravlja trebanjski Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Pripravljajo večerni koncert v živo in koncert preko spleta.

 

Na večernem koncertu v Mokronogu se bodo predstavili vsi prijavljeni orgličarji in skupine. Skupaj bodo obiskovalci prisluhnili 22 nastopajočim iz Slovenije, Hrvaške in Poljske. Med njimi bodo dolgoletni udeleženci festivala, nekaj se jih bo v Mokronogu predstavilo prvič. Sočasno z večernim dogajanjem se bo odvijala tudi premiera spletnega koncerta, na katerem bo zaigralo 19 solistov in skupin iz Slovenije, Nemčije, Finske, Rusije in Kolumbije. Koncert bo mogoče spremljati na YouTube kanalu trebanjske izpostave sklada za kulturne dejavnosti.

Na obeh delih letošnjega festivala bo tako sodelovalo 33 orgličarjev in skupin iz sedmih držav, od tega se jih bo šest predstavilo na obeh koncertih. V okviru letošnjega festivalskega dogajanja se bo sicer v oktobru, ko bi svoj rojstni dan praznoval idejni oče festivala Stane Peček, odvil še en koncert, takrat s povabljenimi gosti.

A. V.