V Mokronogu gala koncert Stanetove orglice

Stanislav Peček ((Foto: Alenka Stražišar Lamovšek))

V Mokronogu bo v soboto potekal 24. Mednarodni festival ustnih harmonik “(ah), TE ORGLICE”. Ob 19. uri bo v Kulturnem domu Mokronog pestro glasbeno dogajanje. Na koncertu se bodo predstavili različni orgličarji, med njimi dolgoletni prijatelji festivala, nekateri priznani glasbeniki pa bodo v Mokronogu nastopili prvič.

Program koncerta sestavlja programska komisija, ki jo vodi uveljavljeni glasbenik Miro Božič. Gala večerni koncert, poimenovan Stanetove orglice, bo posvečen Stanetu Pečku, ki bi oktobra praznoval tudi rojstni dan.

Stanislav Peček, ki je bil med ljudmi poznan preprosto kot Stane, je bil pisatelj, glasbenik in scenarist, ljubiteljska kultura pa mu je zlezla pod kožo.

Zapisal se je kot pomemben (so)ustvarjalec številnih dogodkov na različnih področjih ljubiteljske kulture v slovenskem prostoru in širše. Svojo širino je izkazal z različnimi projekti, med njimi je tudi idejni oče festivala “(ah)”, TE ORGLICE, s katerim je malo glasbilo postavil na koncertne odre in predstavil Mokronog kot edinstvenega prijatelja temu ljudskemu glasbilu. Vrednost njegovega dela so prepoznali večkrat, saj je za svoje ustvarjanje prejel številna priznanja.

Z mednarodnim festivalom ustnih harmonik “(ah), TE ORGLICE” želijo organizatorji orglice oziroma ustne harmonike približati širšemu občinstvu in predstaviti tako znane, že uveljavljene, kakor tudi manj znane in neznane izvajalce, dvigniti raven igranja in ne nazadnje utreti pot temu malemu glasbilu v izobraževalni sistem. Festival pripravlja Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD), Območna izpostava Trebnje v sodelovanju z JSKD RS in Zvezo kulturnih društev Trebnje ter ob finančni podpori Občine Mokronog-Trebelno in pokroviteljev.

M. D.