Tudi Slovenija bo primorana spremeniti stališče do prostega prehoda državne meje

Pričakovano bodo države odločno in učinkovito kontrolirale svoje meje.

Jelko Kacin. (vir: arhiv)

Jelko Kacin je za medije izpostavil, da se je napad teroristične organizacije Hamas na Izrael zgodil po tem, ko je bil prejšnji ponedeljek, pred tednom dni, voditelj Hamasa v Moskvi na pogovorih z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, hkrati pa se je zgodilo tudi srečanje z iranskim vrhom.

Obe dve državi pa sta pravzaprav tisti, ki sta najbolj zainteresirani, da se v Izraelu odpre nova fronta in verjetno vsaka od teh strani pričakuje, da bo potem manj pritiska tako na Rusko federacijo oziroma na Rusijo na eni strani kot tudi na Iran na drugi strani.

O nezakonitih migracijah, tudi v povezavi z nestabilnimi razmerami na Bližnjem Vzhodu, pa je povedal, da so večina migrantov, ki prihajajo v Evropo, tudi preko Slovenije ali pa preko Lampeduse in Italije, ekonomski migranti. Da pa je logično, da bodo številne politične opcije in velik del prebivalstva v teh migracijah videle tudi tudi vojaško, lahko rečemo tudi teroristično grožnjo. To je realno pričakovati, da se bo odnos do ekonomskih migracij zaostril, predvsem pa se bo pokazala jasna potreba, da vse države odločno in učinkovito kontrolirajo svoje meje. Tudi Slovenija.

O tem, da Evropa potrebuje delovno silo, pa je Kacin dejal, da to sicer drži, da pa je treba razviti mehanizme, ki bi preprečili, da se med njih infiltrirajo ljudje, ki za naše države, za evropsko skupnost, za zavezništvo, za našo gospodarstvo, lahko predstavljajo tudi varnostno grožnjo.

Kacin je še pojasnil, da gre v zelo kratkem času zagotovo za pričakovati drugačno držo držav do migracij, predvsem pa bo prišlo do preobrata pri varovanju meja – da morajo biti zunanje meje Evropske unije strogo zavarovane.

“Tako, kot so se do vprašanja migracij opredeljevale in ukrepale nekatere vlade, vključno s slovensko, od tega trenutka naprej, ne bo več sprejemljivo, ne za Evropsko unijo, ampak tudi in predvsem ne domačo javnost,” je še dodal.

A. L.