V mesecu dni unovčili 150 tisoč turističnih bonov

Od 19. julija do 19. julija 2020, to je v enem mesecu, je bilo v Sloveniji unovčenih 149.577 turističnih bonov, v skupni vrednosti 20.490.961,34 evra, dodatno je bilo rezerviranih še 25.000 bonov.

Podatki o rabi bonov na posamezen dan kažejo, da med dnevi v tednu izstopajo nedelje, ko je po podatkih unovčenih največ bonov, zmagovalni dan prvega meseca od uvedbe tega ukrepa pa je bil praznični 25. junij.

Raba bonov narašča iz dneva v dan, v povprečju pa se dnevna bilanca giblje od 5 do 11 tisoč unovčenih bonov.

Zmagovalni kraji po številu unovčenih in rezerviranih bonov so Portorož, Izola, Moravske toplice, Kranjska Gora in Podčetrtek, najbolj priljubljene namestitve pa so hoteli Histrion v Bernardinu, Sotelia v Podčetrtku in izolski Delfin.

Doslej je bilo 44 odstotkov bonov uporabljenih za hotelsko namestitev, 20 odstotkov v apartmajih in 10 odstotkov v kampih. Glavnina bonov je uporabljenih za nastanitev do sedem dni, pri čemer jih je bilo doslej največ unovčenih za od dve do štiri nočitve, za (podaljšan) konec tedna.

Minister Zdravko Počivalšek je na današnji novinarski konferenci ocenil, da so ljudje bone sprejeli zelo dobro in da razumejo smiselnost tega ukrepa.

“Prav tako so bone posvojili turistični ponudniki. Njihove pripombe na prvotno uredbo smo hitro upoštevali in danes lahko bone uporabljajo vsi ponudniki nastanitev, ne glede na to, ali gre za redne ali za sezonske namestitve. Unovčimo jih lahko praktično povsod, od Kredarice do morja”.

Več podatkov o koriščenju bonov po posameznih krajih je na voljo na naslednji spletni povezavi: tukaj

C. R.