Novih sedem okužb in nova smrt

Včeraj so potrdili 7 novih okužb, s tem, da so epidemilogi opravili le 371 testiranj na novi koronavirus. V bolnišnicah je bilo 19 obolelih, včeraj so enega sprejeli na novo in enega odpustili.

Na intenzivni negi in respiratorju so trije bolniki (en več kot dan pred tem), umrla je še ena oseba, okužena s koronavirusom. Število umrlih se je tako povzpelo na 113.

Nove okužbe so bile včeraj potrjene pri osebah s stalnim prebivališčem v naslednjih občinah:

Hrastnik (2), Ljubljana (2), Ajdovščina (1), Renče – Vogrsko (1) in Šempeter – Vrtojba (1).

Po dostopnih podatkih med včeraj okuženimi ni noben nov primer v domovih za starejše ali med zdravstvenimi delavci.

Stanje v jugovzhodni Sloveniji ostaja nespremenjeno, imamo 11 aktivnih okužb, in sicer so okužene osebe s stalnim prebivališčem v občinah: Šentjernej (4), Metlika (4), Kočevje (2) in Ribnica (1).

Doslej je bilo v Sloveniji sicer opravljenih 120.907 testov, potrjenih okužb je bilo skupno 1953. Aktivnih okužb je 237.

Po starosti se včeraj potrjeno okuženi uvrščajo v naslednje starostne skupine:

  • Od 35 do 44 let: 2
  • Od 45 do 54 let: 2
  • Od 55 do 64 let: 1
  • Od 65 do 74 let: 1
  • 85 let in več:    1

V zdravstvenih domovih so včeraj opravili 136 pregledov s sumom na covid-19, telefonsko je sume na okužbo sporočilo še 155 oseb.

V samoizolacijo so zdravniki samo včeraj napotili 200 oseb.

RTV Slovenija je ob tem poročala, da so v občini Odranci, ki je postala novo žarišče, včeraj ni bilo novih okužb. V izolaciji pa je skupno 71 oseb. Skupno je okuženih pet oseb, prvo okužbo v vrtcu Mavrica so zaznali pred dnevi, ko je bila na testiranju pozitivna ena izmed vzgojiteljic, ki sicer ne živi v občini Odranci. Od nje so se okužile vzgojiteljica iz Velike Polane in tri iz Odrancev. Vrtec je po priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje zaprt do preklica. V vrtec je vpisanih 87 otrok, v zadnjih dneh ga je obiskovalo 44. Poleg otrok morajo biti doma tudi družinski člani, ki so bili v tesnem stiku z okuženimi, in zaposleni v vrtcu.

Po poročanju spletnega portala MMC pa je drugi potencialni vir okužbe v Odrancih tudi judoist, ki je z vrstniki igral nogomet. Športni park so zaprli in včeraj odpovedali nogometni turnir. Pred enim tednom je bil namreč v Odrancih pozitiven na novi koronavirus tudi deček, ki se je v Lendavi udeležil tekmovanja v judu, potem pa je z vrstniki igral nogomet v odranskem športnem parku. Na ponovljenem testiranju je bil negativen, vendar pa vseh 20 nogometašev za zdaj še ostaja v osami.

Iz teh primerov je razvidno, kako daleč gredo lahko stvari.

Vir: Vlada RS in covid-19.sledilnik.

M. P.