V Krki božičnica včeraj, v Revozu danes

(vir: pixabay.com)

Zaposleni v Krki so včeraj prejeli po 1700 evrov bruto, v novomeškem Revozu bodo po 900 evrov bruto vsakemu od zaposlenih izplačali danes. V Adrii Mobil o izplačilih božičnice in nagrade še niso odločili, iz TPV na vprašanje niso odgovorili.

Krka, tovarna zdravil, je včeraj vsem redno zaposlenim in tudi sodelavcem, ki delajo prek kadrovskih agencij, izplačala božičnico v znesku 1700 evrov, kar je slabih 400 evrov več kot lani. V Krki vsem sodelavcem dvakrat letno izplačujejo tudi nagrado za uspešnost, ta je določena v odstotku plače zaposlenega – za prvo polletje so jo že izplačali, ob koncu leta bodo izračunali uspešnost za drugo polletje.

Iz Revoza so nam sporočili, da so zaposlene v sredo obvestili o letni nagradi v višini 900 evrov, ki bo izplačana danes. Iz Adrie Mobil pa so nam sporočili, da te »te informacije še ne morejo komunicirati«. Iz TPV nam podatka niso sporočili, predvidevamo, da odločitve o tem, podobno kot v Adrii Mobil, še niso sprejeli.

Za Iskro, katere del je tudi PE Semič, smo že poročali, da božičnice tudi letos v tem podjetju ne bo. Za Finance pa so povedali, da zaposlenim sproti, torej mesečno, izplačujejo nagrade za delovno uspešnost, vsako leto pa zaposleni napredujejo, kar neposredno vpliva na povišanje njihovih prejemkov.

V podjetju Akrapovič navajajo, da so zaposleni vključeni v sistem nagrajevanja, s katerim že nekaj let nadomeščajo božičnico. “Ta sistem se je izkazal za dobrega, saj spodbuja storilnost. Zaposlenim v prvih mesecih naslednjega leta izplačamo nagrado glede na njihovo uspešnost pri doseganju ciljev v prejšnjem letu in glede na poslovne izkaze podjetja. Nagrada je ob dobri oceni uspešnosti zaposlenega lahko višja od njegove plače,” so pojasnili za Finance.

Kaj pa ostali?

Lek je prejšnji petek, 13. decembra 2019, vsem zaposlenim (tudi prek agencij) izplačal 1350 evrov. Poleg božičnice zaposleni prejemajo tudi izplačilo za uspešnost (podobno kot v Krki), ki se obračunava glede na dejanski prispevek zaposlenega in uspešnost družbe ter ga bodo izplačali v začetku prihodnjega leta.

V Telekomu bodo izplačali po 1200 evrov, v A1 nimajo božičnice, navajajo, da zaposlene nagrajujejo skozi celo leto.

V Lidlu bodo zaposleni prejeli po 410 evrov (55 odstotkov več kot lani). V Hoferju bodo izplačali 240 evrov, kar je toliko kot lani. V Mercatorju so prejšnji petek, 13. decembra, ob plači prejeli dodatnih 200 evrov. Iz Spara so sporočili, da so vsi zaposleni med letom deležni številnih ugodnosti, kot so Miklavžev paket presenečenja, zaposleni pa so prejeli tudi dodatne nagrade.

V NKBM bodo izplačali 1142 evrov (223 evrov več kot lani), v NLB in Abanki božičnice ne izplačujejo.

V Petrolu so prejšnji petek, 13. decembra, vsem zaposlenim izplačali po 1300 evrov (8 odstotkov več kot lani). V GEN-I bo božičnica v višini 1712,11 evra. V Elesu so prejeli po 1001 evrov. V Elektru Ljubljana božičnice ne izplačujejo, saj tega nimajo v podjetniški kolektivni pogodbi. Izplačujejo na podlagi poslovne uspešnosti, med letom, ko so znani dokončni rezultati, vendar znesek nikoli ne preseže višino povprečne mesečne plače v Sloveniji (trenutno 1712 evrov), so sporočili za 24ur.

Zaposleni na Pošti Slovenije bodo prejeli po 400 evrov božičnice, ki bo izplačana 24. decembra. V Zavarovalnici Triglav bodo zaposlenim izplačali višino posameznikove povprečne bruto plače v letu 2018 (odvisno od njegove prisotnosti na delu). Dars bo izplačilo izvedel kmalu po novoletnih praznikih, januarja 2020, višina še ni znana.

Zaposlenim v javnem sektorju božičnice ne izplačujejo, podatki so v bruto zneskih.

C. R.