Šmarješke Toplice: Je šla Bernardka Krnc tokrat čez rob?

(foto: kraji.eu)

V Šmarjeti se je družina polnoletnega invalidnega volivca, ki je ime kandidata na glasovnici obkrožil sam, oče pa je to namesto njega samo oddal v skrinjico, danes odzvala na izjavo županske kandidatke Bernardke Krnc. Ta je namreč v oddaji RTV Slovenija dejala, da je šlo v tem primeru za kršitev človekovih pravic in politično zlorabo. Zmotilo jo je glasovanje v drugem krogu, v prvem krogu, kjer je glasovanje potekalo na enak način, pa jo to ni zmotilo. Krnčeva v boju za županski stolček očitno ne izbira sredstev.

Oče volivca Tone Bregač je na današnji novinarski konferenci povedal, da je to, da se kot primer nepravilnega glasovanja navaja njihovega polnoletnega otroka, volilna nesramnost.

Zato družina od Bernardke Krnc, ki je sicer njihova soseda, zahteva javno opravičilo. Zahtevajo tudi, da odstopi kot županja. Razmišljajo tudi o možnosti ovadbe zoper čast in dobro ime.

Bregač je pojasnil, da sta z invalidnim sinom, tako kot to dovoljuje zakon, volila skupaj, pri čemer je sin sam obkrožil številko na glasovnici, on pa jo je nato oddal. Tako sta volila tudi v prvem krogu, kar pa nikogar ni motilo. Da jih je omenjanje družinskega člana prizadelo, sta potrdili tudi njegova mati in sestra.

Krnčeva se je danes sicer izgovarjala na pismo, ki naj bi ga na občino poslal domnevno volivec Marjana Hribarja, vložila je tudi ugovor, a ga je občinska volilna komisija zavrnila kot neutemeljenega. Iz pisma naj bi tudi izvedela, da je šlo na glasovnici sosedovega invalidnega volivca za glas Marjanu Hribarju.

Pravi, da naj bi šlo pri tem glasovanju za “zlorabo hendikepiranega volivca” in politični konstrukt, naperjen zoper njo in njeno kandidaturo.

V izjavi za televizijo je med drugim dejala, da je volilna komisija glede na pravno prakso v Sloveniji njen ugovor zavrnila, vendar pa meni, “da to ni pravilno” in da bo treba “absolutno na tem področju spremeniti zakonodajo”.

Današnje novinarske konference sta se udeležili tudi Valerija Bužan, predsednica skupščine Socialne zbornice Slovenije, in Annemarie Gorenc Zoranc, predstavnica društva Polžek. Bužanova je dejala, da je žalostna, da se je s tem v Sloveniji odprla razprava na to temo. Annmarie Gorenc Zoranc pa je prebrala pisno mnenje profesorja mariborske pravne fakultete dr. Jurija Toplaka.

Ta je zapisal, da imajo v Sloveniji volilno pravico vsi polnoletni državljani, in to “ne glede na morebitno telesno, intelektualno, psihosocialno ali kakšno drugo invalidnost”. Med drugim je poudaril, da ima invalid pravico, “da glasuje sam ali s pomočjo svojih bližnjih ali drugih oseb, ki jih sam izbere”.

V Šmarjeških Toplicah se je danes zgodilo še nekaj nenavadnega. Novinarska konferenca je bila v gasilskem domu. Pred domom se je zbralo približno 20 občanov. Očitno jih je nekdo prijavil, saj je zbrane pred gasilskim domom obiskala policija.

Bernardka Krnc je sicer že po prvem krogu dejala, da je borka in se bo za ponovno izvolitev bojevala z vsemi sredstvi, kot je bilo to razumeti. Po prvem krogu je bil Marjan Hribar za glas v prednosti, volilna komisija pa je razveljavila volitve v Beli Cerkvi. Te bodo v nedeljo, 16. decembra 2018.

J. M.