Krasinec: Na domačiji Klepec odkrili spominsko ploščo v spomin na osamosvojitveno vojno

Spominska plošča na domačiji Klepec na Krasincu v Beli krajini. (vir: VSO)

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) Dolenjska in Bela krajina je dopoldne na domačiji Klepec na Krasincu odkrilo spominsko ploščo v spomin na osamosvojitvene dogodke.

Na domačiji družine Klepec na Krasincu, v lasti Jožeta in Dragice Klepec, je bila v vseh kletnih in bivalnih prostorih nastanjena četa z okoli 30 vojakov. Hiša in gospodarsko poslopje stoji tik ob državni meji s Hrvaško.

Danes je Jože Klepec v čustvenem pričevanju povedal, kaj se je dogajalo na njegovi domačiji v času osamosvojitvene vojne. Vojski so nudili vse – spanje, higieno, skladiščenja municije in vse ostalo potrebno, v zahvalo niso dobili ne statusa, ne odškodnine, do danes niti spominske plošče. “Bilo je hudo, a jaz sem to naredil za Slovenijo,” je sklenil Klepec.

Zbrane so nagovorila tudi predsednica VSO Dolenjska in Bela krajina mag. Maja Kocjan, ki je poudarila: “Tudi po zaslugi domačinov, kot je družina Klepec, je bila vojna za Slovenija kratka, brez množičnih žrtev. Hvala v imenu mlajše generacije, da ste si upali izpostaviti, da bo ostalo tudi za naše zanamce.”

Podpredsednik VSO Franci Feltrin pa je dejal: “V Demosu smo vedeli, da narod stoji za nami, zato smo si upali! Prejšnji oblasti je ušla samo osamosvojitev, vse ostalo so si prilastili, zato moramo ohranit, kar je Demos ustvaril. Želim, da duh osamosvojitve ostane na podeželju!”

Član predsedstva VSO Slavko Kmetič pa je dejal: “Slavijo se dogodki, ki jih ni bilo. Država je čudež, posledica dejanj hrabrih ljudi in neverjetnih dogodkov. Hvala, ker ste sprejeli vojsko v hišo in varovali orožje, ker ste bili vsi na spisku maščevanja, če bi zmagala JLA.”

Objavljamo nekaj fotografij z današnjega slavnostnega dogodka na domačiji Klepec na Krasincu v Beli krajini.

Jože Klepec
Mag. Maja Kocjan

 

Franci Feltrin
Slavko Kmetič

foto: VSO

C. R.