V Krki božičnica 1.287,53 evra za vse zaposlene, pri Akrapovičevih je to drugače

V uredništvu preverjamo, kolikšne božičnice izplačujejo v večjih podjetjih jugovzhodne Slovenije. Med prvimi so nam odgovorili iz novomeške Krke in iz podjetja Akrapovič, ki ima večjo poslovno enoto v Črnomlju.

Krka: Za vse enak bruto znesek, neto bo večji kot v preteklih letih

Iz Službe za odnose z javnostmi v Krki so sporočili, da bodo redno zaposleni sodelavci Krke v Sloveniji in vsi tisti, ki so pri njih zaposlenih prek zaposlitvenih agencij, pred božičem prejeli božičnico v višini 1.287,53 evra bruto. Višina bruto izplačila bo za vse sodelavce enaka. “Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini od 1. januarja 2017 omogoča, da delodajalec del plače za poslovno uspešnost, kamor spada tudi božičnica, izplača pod davčno ugodnejšimi pogoji. Del božičnice je izvzet iz osnove za dohodnino, zato bomo letos prejeli večje neto izplačilo kot v preteklih letih,” so še dodali.

Akrapovič: Božičnice v klasični obliki ni, izplačujejo nagrado za uspešnost zaposlenih

Iz podjetja Akrapovič, kjer je trenutno zaposlenih okoli 1.100 delavcev, pa so sporočili, da božičnice v standardni obliki, kot jo poznamo, zaposleni ne bodo prejeli. Ti so namreč  vključeni v sistem nagrajevanja, s katerim že nekaj let nadomeščajo božičnico. Ta sistem se je po njihovem mnenju izkazal za dobrega, saj spodbuja storilnost.

“Zaposlenim v prvih mesecih naslednjega leta izplačamo nagrado glede na njihovo uspešnost pri doseganju ciljev preteklega leta. Nagrada je ob dobri oceni uspešnosti zaposlenega lahko višja od njegove plače,” so sporočili.

Odgovore številnih drugih podjetij, tudi Revoza, Kolpe, Adrie Mobil, Beti, Komet Plusa, Dane Mirna, Melamina in mnogih drugih, še čakamo.

C. R.