V Kolpi že četrta iskalna akcija pogrešanih oseb v zadnjih 14 dneh

Reka Kolpa.

Iskalnih akcij pogrešanih oseb v obmejni reki Kolpa je čedalje več. Včerajšnja, ki je trajala pozno v noč, je bila že četrta v zadnjih 14 dneh. V navedenih akcijah so iskali najmanj 5 oseb, našli so le eno. Se bo Kolpa spremenila v reko trupel?

Iz Urada RS za zaščito in reševanje so včeraj nekaj po 16. uri sporočili, da se je v reki Kolpi začela iskalna akcija pogrešane osebe. Gasilci Prostovoljnih gasilskih društev (PGD) Črnomelj in Vinica so to s čolnom iskali pri naselju Vukovci (Vinica pri Črnomlju). Na hrvaški strani je nasprotno naselje Zdihovo.

Pozno zvečer pa so nato sporočili, da so osebo našli utopljeno in so jo predali pristojnim službam. Identitete utopljenega niso sporočili. Radio Odeon pa je na svoji spletni strani zapisal, da gre po prvih podatkih za moškega, mlajšega od 30 let.

Od 26. marca do 9. aprila, v zadnjih 14 dni torej, je bila to že četrta iskalna akcija pogrešanih oseb v obmejni reki Kolpi.

Kronologija iskanja pogrešanih oseb v reki Kolpa v zadnjih 14 dneh (od 26. marca do 9. aprila):

  • 26. marec, kraj Vukovci: Iskalna akcija se je začela ob 8. uri, sodelovali so gasilci PGD Črnomelj in Vinica. S čolnom in ob pomoči potapljačev so pregledali reko Kolpo od Vukovcev do Učakovcev, vendar utopljenca niso našli.
  • 31. marca, od Žuničev do Adlešičev: Iskalna akcija se je začela po 11.30 uri, ko so gasilci PGD Črnomelj s čolnom iskali pogrešano osebo. Iskanje so zaključili do 14. ure. Pogrešane osebe niso našli.
  • 6. aprila, od Žuničev do Adlešičev: Iskalna akcija se je začela ob 5.30 uri, ko so gasilci PGD Črnomelj s čolnom iskali dve pogrešani osebi. Iskanje so zaključili do 8.30. Pogrešanih oseb niso našli.
  • 9. aprila, kraj Vukovci: Iskalna akcija se je začela po 16. uri, sodelovali so gasilci PGD Črnomelj in Vinica, pozno zvečer so nato sporočili, da so utopljeno osebo našli.

Pri iskalnih akcijah je bila navzoča tudi policija. O podobnih iskalnih akcijah pogrešanih oseb v mejni reki Kolpi vsaj v zadnjem letu dni niso poročali. Stvari so se začele stopnjevati v zadnjih tednih. Česar podobnega se v ostalih delih Slovenije ne dogaja.

O tovrstnih akcijah sicer poroča le Urad RS za zaščito in reševanje, kjer beležijo klice na telefonsko številko 112. Policija o tem doslej še ni poročala.

S pojasnili policije

S Policijske uprave Novo mesto so naknadno sporočili, da so črnomaljski policisti včeraj, 9. aprila, nekaj pred 14. uro pri Vukovcih izsledili in prijeli državljana Maroka, ki je nezakonito prestopil državno mejo na način, da je preplaval reko Kolpo. 19-letni tujec je policistom povedal, da sta v reko zaplavala skupaj s prijateljem, kateremu pa ni uspelo prečkati reke in je utonil. Ko se je začel potapljati, naj bi ga skušal rešiti, vendar mu ni uspelo. Črnomaljski policisti so takoj aktivirali gasilce PGD Črnomelj in PGD Vinica, ki so z gasilskim reševalnim čolnom in tremi potapljači pregledali strugo reke Kolpe.

Okoli 18. ure so na  rečnem dnu našli truplo moškega. O najdbi so policisti obvestili
preiskovalnega sodnika in okrožno  državno tožilko. Na truplu ni bilo ugotovljenih sledi nasilja, zdravnica pa je za pokojnega odredila sanitarno obdukcijo. Policisti in kriminalisti nadaljujejo s preiskavo okoliščin in ugotavljanjem identitete pokojnega.

S PU Novo mesto so še sporočili, da so včeraj pri Učakovcih prijeli državljana Maroka, ki je nezakonito prestopil državno mejo, okoli 8. ure pa v okolici Žuničev še dva državljana Alžirije.

C. R.