Vlada spet načrtuje migrantske centre ob južni meji

Fotografija je simbolična. (vir: arhiv)

V vaških skupnosti Krajevne skupnosti Kočevska Reka so včeraj potekali izredni sestanki o prehodnem centru migrantov na tem območju. Predsednica in podpredsednica krajevne skupnosti sta občane obveščali, da gre za izjemno pomembno odločitev, ki jih čaka, ter jih pozivali k obvezni udeležbi, da bodo vsi lahko podali svoje mnenje o tem.

Na sestankih so bili občani obveščeni, da vlada v zameno za privolitev v postavitev migrantskega centra obljublja nekatere projekte. Prebivalci pa so odločno proti.

Migrantski center naj bi postavili iz kontejnerjev, domačinom so povedali, da naj bi bilo v njih 80 migrantov, ti pa v to število ne verjamejo.

Prehodni migrantski center naj bi po naših informacijah postavili v vasi Primoži (katastrska občina 1582 – Koče, zemljišče 4620). Na zemljišču je že postavljena stavba (tri etaže), je razvidno iz podatkov Geodetske uprave RS (Gurs), zgrajena leta 1952. Lastništva nam zaradi nočne nedostopnosti e-zemljiške knjige ni uspelo preveriti. Krajevna skupnost ima sicer okoli 800 prebivalcev.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se je 25. maja sestal s kočevskim županom Vladimirjem Prebiličem. Dan pozneje se je sestal z novomeškim županom Gregorjem Macedonijem, 29. maja pa še s črnomaljskim županom Andrejem Kavškom. 30. maja se je sestal še z brežiškim županom Ivanom Molanom. Iz sporočil za javnost ministrstva je razvidno le, da so se pogovarjali o varnostnih situacijah v občinah. V vseh primerih gre za obmejne občine.

V. S.