sreda, 12 junija, 2024
Doma Kočevsko-ribniška V Kočevju vre: Na današnji seji občinskega sveta bodo odločali o novih...

V Kočevju vre: Na današnji seji občinskega sveta bodo odločali o novih podražitvah

Kočevje (vir: kraji.eu)

Člani Občinskega sveta Občine Kočevje bodo na današnji seji, ki se bo začela ob 18. uri, med drugim obravnavali tudi točko dnevnega reda, kjer je predviden občuten dvig cen nekaterih komunalnih storitev v občini.

Nekatera povišanja cen v strukturi položnice bodo tudi do 15-odstotna, pogled na obračun položnice za Komunalo Kočevje pa pokaže, da bo 4-članska družina po novem, če bo ta dvig cen potrjen, mesečno plačevala 3,6 evra več kot doslej. Na letni ravni je to 43,20 evra, kar ni malo.

Ob tem spomnimo, da so se v Kočevju tovrstne komunalne storitve podražile že aprila lani, takrat za 5,7 evra mesečno za 4-člansko družino. V letu dni bo tako podražitev za 9,3 evra ali za 111,60 evra letno.

Stvari zmotijo tudi zato, ker nekatere stvari v Kočevju niso ravno poceni. Če navedemo samo primer. Nadstrešnica v Mozlju, ki je bila narejena za zmanjšanje teže odpadkov (dež, vremenski vplivi), je stala okoli 500.000 evrov. Dobro ste prebrali. Nadstrešnica nad odpadki je stala pol milijona evrov.

Hkrati je Komunala Kočevje v zadnjem obdobju zmanjšala tudi število odvozov smeti.

To sta le dve stvari, na kar opozarjajo občani Kočevja.

Luka Bubnjič, občinski svetnik občine Kočevje

Na podlagi današnjega gradiva o vnovični podražitvi smo se obrnili na občinskega svetnika Luko Bubnjića in občino. Bubnjić nam je povedal, da bosta oba svetnika iz svetniške skupine SDS danes glasovala proti zvišanju cen komunalnih storitev.

Tudi Bubnjić je opozoril, da je treba preveriti notranje rezerve v Komunali Kočevje. In dodal:

“Iz leta v leto so stroški življenja v Kočevju večji. Nedopustno je, da v tako kratkem času obremenimo občane s tako veliki podražitvami. Ne samo komunalne storitve, podražil se je tudi vrtec, za 30 % so višji zneski za Nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč (NUSZ).”

Občinski svetnik Luka Bubnjić ob tem opozarja tudi na to, da je vlada občinam zvišala povprečnine, iz tega naslova je Kočevje prejelo znaten dodaten znesek.

Iz občine do objave prispevka nismo prejeli odgovora. Kako se bodo stvari danes razvile na občinskem svetu, bomo poročali jutri.

A. L.