Od polnoči pri vstopu v Slovenijo obvezna karantena tudi za vstop iz BiH, Kosova in Srbije

Most čez reko Kolpo na Vinici pri Črnomlju (Mejni prehod, vir: policija.si)

Od polnoči velja nov seznam držav s poslabšano epidemiološko sliko zaradi covida-19, na katerem so po novem med 34 državami tudi Bosna in Hercegovina, Kosovo in Srbija. Za vstop v Slovenijo iz teh držav bo poslej obvezna 14-dnevna karantena, tudi za državljane Slovenije.

Ob vstopu v Slovenijo je zahtevano tudi potrdilo o negativnem testu na okužbo z novim koronavirusom, ki bo moralo biti izdano znotraj EU in ne bo smelo biti starejše od treh dni. Slovenskim državljanom je hkrati odsvetovano potovanje v te države.

Poleg BiH, Kosova in Srbije so na t. i. rdečem seznamu še naslednje države: Katar, Bahrajn, Čile, Kuvajt, Peru, Armenija, Džibuti, Oman, Brazilija, Panama, Belorusija, Andora, Singapur, Švedska, Maldivi, Sao Tome in Principe, Združeni arabski emirati, ZDA, Savdska Arabija, Rusija, Moldavija, Gibraltar, Bolivija, Portoriko, Gabon, Kajmanski otoki, Dominikanska republika, Južna Afrika, Iran, Velika Britanija in Severna Makedonija.

Država je uvrščena na rdečo listo, če v zadnjih 14 dneh beleži 40 novih primerov okužb na 100.000 prebivalcev.

Razširjen je tudi t.i zeleni seznam držav, za katere za prehajanje državne meje ni omejitev, na katerem so po novem Danska, Luksemburg, Malta, Španija, Irska in Francija. Skupno je na seznamu varnih držav poslej 24 držav, in sicer poleg omenjenih in sosednjih držav (Hrvaška, Madžarska, Avstrija, Italija) še: Ciper, Češka, Estonija, Finska, Nemčija, Grčija, Islandija, Latvija, Litva, Lihtenštajn, Norveška, Slovaška, Švica, Italija in Črna gora.

Še naprej lahko brez omejitev in karantene v Slovenijo vstopajo državljani Slovenije ali tujci s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, ki prihajajo iz držav članic Evropske unije oziroma držav članic schengenskega območja.

Dr. Milan Krek, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), je včeraj predstavil tudi podatke o izvoru okužbe pri 34 aktivno pozitivnih v zadnjih 14 dneh. Od teh jih je 20 takih, ki so se okužili iz tujine, 14 pa se jih je okužilo znotraj Slovenije od teh prvih dvajsetih okuženih. Ta številka sicer še ne predstavlja meje, ko bi že lahko govoril o začetku drugega vala širjenja virusa, je dejal Krek.

Po številu okužb iz tujine je na prvem mestu BiH (9 okužb), okužbe pa so k nam prišle še iz Rusije, ZDA, Švedske in nekaterih drugih držav.

M. D.