V Kijev ob 8. uri z vlakom

Poročanje televizijske postaje CNN (vir: zajem zaslona)

Predsednik poljske vlade Mateusz Morawiecki, predsednik češke vlade Petr Fiala in predsednik slovenske vlade Janez Janša so danes odšli v Kijev na srečanje z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in predsednikom vlade Ukrajine Denisom Shmyhalom. 

Glavni svetovalec poljskega premierja Michal Dwoczyk je novinarjem potrdil, da je delegacija nekaj po 8. uri z vlakom prečkala poljsko-ukrajinsko mejo. Povedal je, da so se za pot dogovorili prejšnji teden na vrhu EU v Versaillesu.

Po neuradnih informacijah portala Siol.net naj bi se na srečanju pogovarjali tudi o 2,45 milijarde ameriških dolarjev pomoči EU Ukrajini ter o ustanovitvi posebnega sklada za obnovo Ukrajine, ki ga bodo financirali z zaplenjenim premoženjem ruskih oligarhov.

“Zelo sem vesel, da bomo danes predsednikoma Zelenskemu in Skmyhalu prenesli tudi sporočilo generalnega sekretarja OECD Mathiasa Cormanna. Obstaja močna zaveza OECD za podporo obnove Ukrajine.”

Izredno odmeven obisk, ki ima tudi izreden pomen

Trije premierji bodo prvi tuji voditelji, ki bodo po začetku ruske invazije obiskali ukrajinsko prestolnico.

“Obisk vseh treh premierjev ima izreden pomen. Lahko ga primerjamo z obiskom Londona med drugo svetovno vojno. Za obisk Kijeva danes je potreben izreden pogum,” je za CNN dejal upokojeni ameriški general Wesley K. Clark, poroča Siol.net.

Kaj je uradni namen obiska?

Namen obiska v Kijevu je potrditev nedvoumne podpore celotne Evropske unije suverenosti in neodvisnosti Ukrajine. Cilj obiska je tudi predstavitev širokega paketa podpore Ukrajini in Ukrajincem, so, tako kot pred tem poljska vlada, danes sporočili iz Janševega kabineta. Kijev bodo obiskali kot predstavniki Evropskega sveta, so sporočili.

Obisk treh evropskih voditeljev izredno odmeva tudi v svetu.

M. D.