V kateri občini se najbolje živi?

V Sloveniji se najbolje živi v Poljanski dolini, na Gorenjskem. Novo mesto je šele na 8. mestu med 211 slovenskimi občinami. Občine v okolici dolenjske prestolnice so solidno uvrščene, Kočevje je na dnu, v Ribnici pa je povsem druga pesem. Vse tri belokranjske občine se nahajajo v spodnjem delu lestvice. Še najbolje je v Semiču, pa še ta je na 152. mestu.

Te dni je po družbenih medijih zaokrožila lestvica, kje v Sloveniji, v kateri občini se v povprečju najbolje živi. Podatke zbrali in objavili v časniku Moje finance, kjer so 211 slovenskih občin razvrstili glede na naslednje kriterije: plače, brezposelnost, produktivnost podjetij, kriminal, zdravje in podobno.

Ugotovili so, da se v Sloveniji najbolje živi v Železnikih. Ti so na prvem mestu. Sledijo Cerklje na Gorenjskem, Žiri, Gorenja vas – Poljane in Škofja Loka. Prvih mest občin je torej z Gorenjske. Najslabše pa je v pomurski regiji, kjer so prav vse občine na dnu lestvice. Prekine jih le Občina Osilnica, ki je na 200. mestu.

Preverili smo, kako je z občinami z našega območja, na katerem mestu so glede na izbrane kriterije, ki kažejo na kakovost bivanja. Največja občina v jugovzhodni Sloveniji (JV) je Novo mesto, ki se uvršča šele na 8. mesto. Sledita Trebnje (24.) in Šentjernej (31.). Ribnica je naša četrta najboljša občina, nahaja se na 45. mestu.

Prva belokranjska občina na lestvici je Semič, ki je na 152. mestu. Črnomelj je 153., Metlika pa je celo na 173. mestu. Nekje vmes, na 162. mestu lestvice, je Kočevje.

Celostno gledano se v Sloveniji najbolje živi v delu Gorenjske, v Poljanski dolini, najslabše pa v pomurski regiji. Ljubljana je na 19. mestu.

Na Dolenjskem se najbolje živi v Novem mestu in širši okolici. Na kočevsko-ribniškem je življenje daleč najboljše v Ribnici. V Beli krajini pa si vse tri občine delijo usodo v zadnji četrtini lestvice, na dnu torej.

Avtorji raziskave so obdelali preko 10 tisoč podatkov in jih razvrstili v zanimivo tabelo. V nadaljevanju objavljamo seznam zbranih občin v naši regiji. Prva številka v tabeli pomeni, na katero mesto se je uvrstila katera od občin. Prijetno branje želimo.

 8. Novo mesto
 24. Trebnje
 31. Šentjernej
 45. Ribnica
 48. Mirna
 49. Šentrupert
 50. Šmarješke Toplice
 86. Žužemberk
 87. Dolenjske Toplice
 98. Mokronog-Trebelno
 100. Škocjan
 103. Sodražica
 109. Mirna Peč
 117. Straža
 142. Loški Potok
 151. Kostel
152. Semič
153. Črnomelj
162. Kočevje
173. Metlika
200. Osilnica

V nadaljevanju objavljamo lestvico za vse občine v Sloveniji. Za povečanje slike in boljšo berljivost kliknite na njo.