V Ilirski Bistrici protest proti zbirnemu centru za migrante

Maja Kocjan, predstavnica CI Bela krajina, na protestnem shodu v Črnomlju, 12. 10. 2016.

Civilna iniciativa Jelšane danes pripravlja protest proti načrtovani vzpostavitvi zbirnega centra za migrante v njihovem kraju. Vodja civilne iniciative Ivan Ceglar pričakuje, da bo prišlo čim več ljudi, predvsem pa si želijo, da bi jih pristojni slišali.

Ceglar pred današnjim protestom ni želel ugibati o številkah, obenem pa je za STA izrazil pričakovanje, “da bo prišlo čim več ljudi”.

Protest bo po njegovih besedah “glasen, ampak miren”. Po tem, ko je bil minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar že dvakrat pri njih v zvezi z vprašanjem migrantskega centra, nazadnje ta teden, Ceglar zdaj upa predvsem, da jih bodo pristojni po tem protestu slišali in tudi kaj ukrenili.

Po Ceglarjevem mnenju namreč ne gre za nedolžno problematiko, saj je domačine že strah iti na sprehod. Kot je pojasnil vodja civilne iniciative, njihov namen ni ščuvanje proti komur koli, pač pa to, da jim država zagotovi varno bivanje.

V Jelšanah živi 250 prebivalcev, v načrtovanem centru, za katerega je ministrstvo občino že prosilo za lokacijsko informacijo, pa naj bi bilo deset zabojnikov ter dva šotora s 600 do 1000 ležišči.

Poleg drugih nevšečnosti domačini ob državni meji opozarjajo tudi na odpadke, ki jih puščajo ilegalni migranti, in jih morajo odstranjevati sami ali ilirskobistriška občina na svoje stroške.

Občinski svet Ilirske Bistrice je sicer že dvakrat glasoval tudi za razpis svetovalnega referenduma o migrantskem centru, a je upravno sodišče občini izvedbo referenduma prepovedalo. Zato so svetniki minuli teden sklenili, da bo občina predlagala revizijo sodbe na vrhovnem sodišču.

Protest proti migrantskemu centru so oktobra 2016 pripravili tudi v Črnomlju, lani pa tudi v Metliki. Po podatkih policije se bodo današnjega protesta v Jelšanah udeležili tudi prebivalci iz Bele krajine in Kočevsko-ribniškega območja.

C. R.