V državnem zboru obravnava zakona o evtanaziji, ubijanju

(Vir: pixabay.com)

V državnem zboru bodo danes obravnavali predlog Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja oziroma uboju, samomoru. Predlog zakona je v parlament vložilo društvo Srebrna nit, ki ga je do nedavnega vodila Biserka Marolt Meden, nato pa se umaknila v varno zavetje predsednice države Nataše Pirc Musar.

Seja državnega zbora se bo začela ob 9. uri.

Zakonu o evtanaziji nasprotujejo zdravniki, v Zdravniški zbornici Slovenije so včeraj povedali, da bodo pri njegovem izvajanju uveljavljali ugovor vesti. Zdravniki tudi opozarjajo, da evtanazija ni nikakršen napredek človeštva, temveč zabloda, uboj bolnika pa ne pritiče zdravniškemu poklicu. Zakonu nasprotuje tudi Komisija RS za medicinsko etiko in navaja, da tega spremlja visoko etično tveganje.

Poslanka Jelka Godec (SDS) pa je stanje komentirala z naslednjimi besedami: “Nimamo urejenega zdravstva, nimamo urejene paliative, smo še daleč od urejene dolgotrajne oskrbe, ponujajo pa nam zakon o evtanaziji.

Društvo Srebrna nit, združenje za dostojno starost, nam kot predlagatelj zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja v ciljih zakona pove, da naj bi z zakonom spoštovali osebnost in dostojanstvo.

En sam list papirja naprej pa nam povedo, da je smrt cenejša od življenja.”

“Če bo zakon sprejet, kaj boste rekli svojim vnukom: “Babi so usmrtili, ker je bila stara.” ali “Dedi je neznansko trpel, pa so ga usmrtili.” ali “Veš, jaz sem neznansko nezadovoljna s svojim življenjem in sem podpisala zahtevo za pomoč pri samomoru.”?

Neznansko nevaren zakon, ki nad človekovo dostojanstvo postavlja subjektivne odločitve, postavlja človekovo samovoljo.

Spreminjati red vrednot v družbi je neverjetno nevarno. Pa še to. Zavarovanje za primer smrti bo vašim svojcem izplačano. Kajti kljub temu, da vas bodo usmrtili, bo zapisano, da ste umrli naravne smrti.

Si predstavljate morebitne pritiske dedičev na starostnika ali pa na bolno osebo? Potrebno je reči DOVOLJ!”

Del besedila:

M. D.