Izjava dneva: “Mislim, da smo dosegli dno”

Sinočnji nervozen, agresiven, na trenutke pa tudi preplašen nastop direktorja Fursa Petra Gruma na POP TV je pokazal, kakšne kadre v najpomembnejših inštitucijah nastavlja vladajoča politika. Zato ne preseneča izjava nekdanjega direktorja Fursa Ivana Simiča, ki je po oddaji na družbenem omrežju X ugotovil, da “smo dosegli dno”.

 

Simič je tako zapisal: “Pomembna člane koalicijske ekipe se kregata na POP TV. Kdo nam vodi in kako nam vodi pomembne državne organe? Mislim, da smo dosegli dno. Je Peter Grum sploh spodoben voditi Furs? Aroganten nastop? Si predstavljate kaj se je dogajalo tistim, ki jih je zamenjal po mojem odhodu.”

Poročali smo že, da naj bi generalna sekretarka Gibanja Svoboda Vesna Vuković, ki se ji je stranka sinoči odrekla, nezakonito dostopala do vrste tajnih in zaupnih podatkov Finančne uprave RS (Furs).

Slednje je v intervjuju za Delov podcast posredno razkrila zdaj že nekdanja poslanka Gibanja Svoboda Mojca Šetinc Pašek. Vukovićeva naj bi do tajnih podatkov Fursa prihajala prek posebne preiskovalne komisije državnega zbora, ki preiskuje nekatere zasebne medije. Omenjeno komisijo po izključitvi Pašek Šetinčeve iz Gibanja Svoboda vodi poslanka te stranke Tamara Vonta. Do podatkov naj bi Vukovičeva prihajalo tako, da komisija naroča Fursu, katere tajne in zaupne podatke naj ji dostavi, na Fursu pa so pri tem po pisanju portala “zelo ustrežljivi” in “neverjetno ekstenzivni” in naj bi posredovali tudi podatke, ki jih komisija ni zahtevala. Podatke naj bi nato preko predsednice komisije Tamare Vonta iz Gibanja Svobode dobila Vukovićeva.

Na POP TV so zato sinoči soočili direktorja Fursa Gruma in Šetinc Paškovo. A Grum pri tem ni znal prepričljivo pojasniti, kaj je z omenjenim spornim pošiljanjem podatkov. Njegov nastop je bil agresiven in živčen, deloma je deloval tudi prestrašeno. Ddeloval je tako, kar od davčnega strokovnjaka in direktorja pomembnega državnega urada nikakor ne bi pričakovali, hkrati pa pokazal, kam nas je pripeljala kadovska politika vladajoče koalicije.

A. V.