V Beli krajini bo do 20 stopinj Celzija, na severu države le nekaj nad ničlo

Slika je simbolična.

Napovedi vremenoslovcev so se uresničile in ponekod po Sloveniji je sneg pobelil tudi nižine. A že jutri sledi preobrat. Konec tedna lahko temperature ponekod dosežejo tudi 20 stopinj Celzija.

 

Jutri bo čez Slovenijo potekala ostra temperaturna ločnica med hladnim in občutno toplejšim zrakom, temperaturna razlika pa bo znašala kar 15 stopinj Celzija. Večji del Slovenije bo tako pod vplivom toplejšega jugozahodnega vetra, ki bo prinesel neobičajno visoke temperature za začetek meteorološke zime. Ob morju in v Beli krajini se lahko ogreje celo do 20 stopinj Celzija.

Medtem bo na Štajerskem, Koroškem in v Prekmurju povsem drugače. Pihal bo severovzhodni veter in v nižjih plasteh ozračja se bo zadrževal občutno hladnejši zrak, temperature pa se bodo gibale le nekaj stopinj nad ničlo.

V soboto popoldne bo dež v notranjosti marsikje prešel v sneg do nižin in po zadnjih izračunih bo večji del Slovenije v soboto zvečer dosegla občutna ohladitev, meja sneženja se bo začela spuščati in v nižinah lahko zapade nekaj centimetrov snega.

V nedeljo zjutraj ali dopoldne bo rahlo sneženje v notranjosti ponehalo, od severozahoda se bo počasi začelo jasniti.

A. V.