V 48 urah prijeli 228 ilegalcev in štiri tihotapce

Fotografija je simbolična. (vir: izdvojeno.ba)

V 48 urah, od srede do petka, 16. avgusta, do 7. ure (v 48 urah), so slovenski policisti izledili in prijeli kar 228 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Prijeli so še 4 prevoznike oziroma tihotapce.

Kar polovico vseh so prijeli na območju Policijske uprave Novo mesto, kjer so bili v dveh dneh priča pravi invaziji ilegalcev, prijeli so še 3 tihotapce.

PU Novo mesto: Prijeli 114 ilegalcev in 3 tihotapce

– Sreda, 14. avgusta 2019: Prijeli 53 ilegalcev in 2 tihotapca

V sredo zjutraj so pri Hrastu pri Vinici policista, ki sta bila na poti v službo, opazila in nato pomagal prijeti skupaj 8 tujce, za katere se je izkazalo, da so državno mejo prestopili izven mejnih prehodov.  Šlo naj bi za štiri državljane Pakistana in štiri državljane Bangladeša.

V naselju Drašiči so metliški policisti prijeli domnevnega državljana Bangladeša.

V bližini Ručetne vasi so policisti ustavili kombinirano vozilo italijanskih registrskih tablic, ki ga je vozil državljan Romunije. Pri pregledu vozila so v tovornem prostoru odkrili 36 državljanov Pakistana, ki so državno mejo prestopili izven mejnih prehodov. Vsem so odvzeli prostost, 51-letnega državljana Romunije pa so s kazensko ovadbo privedli k dežurnemu preiskovalnemu sodniku.

Črnomaljski policisti so na Drenovcu pri Vinici dopoldne ustavili osebni avtomobil, ki ga je vozil državljan Indije. Vozilo francoskih tablic so zasegli, tujcu pa odvzeli prostost, saj se je izkazalo, da je državno mejo med Italijo (od koder je prišel) in Slovenijo prestopil na nedovoljen način. Zaradi suma, da je sodeloval pri izvajanju nezakonitega prehajanja državne meje, so mu odvzeli prostost.

V bližini Radovice pri Metliki so policisti prijeli šestčlansko družino iz Iraka. Štirje od njih so mladoletni, stari med tri in šestnajst let. V postopku so ugotovili, da so državno mejo prestopili na nedovoljen način. Izven naselja Bojanja vas so prijeli še 2 tujca, državljana Sirije in državljana Palestine.

– Četrtek, 15. avgust: 61 prijetih in 2 tihotapca

Brežiški policisti so na avtocesti za smer Ljubljana nekaj pred sedmo uro ustavili osebni avtomobil in kombinirano vozilo. V postopku so ugotovili, da se v kombiniranem vozilu nahaja 33 tujcev, ki so v državo prišli izven mejnih prehodov, in sicer domnevno 15 državljanov Afganistana, 14 državljanov Turčije, 3 državljane Sirije in državljan Palestine. Voznika kombija in avtomobila, oba državljana Hrvaške, so pridržali zaradi suma storitve kaznivega dejanja. Postopek z njima so prevzeli kriminalisti.

Pri Starem trgu ob Kolpi so nekaj pred poldnevom prijeli državljana Libije. Nekoliko kasneje so na istem območju prijeli še 3 Alžirce.

V bližini Črešnjevca pri Dragatušu so prijeli državljana Kameruna in Iraka.

Zvečer so v Kanižarici prijeli 3 Eritrejce. V Učakovcih so prijeli 18 Pakistancev, med njimi tudi 13-letnega otroka brez spremstva, ki so ga nastanili v center za tujce.

Trebanjski policisti so nekaj po polnoči v Trebnjem prijeli Sirijca, za katerega se je izkazalo, da je v Slovenijo prišel na nezakonit način.

Policijski postopki z vsemi prijetimi še potekajo.

PU Ljubljana: Prijeli 13 ilegalcev

Prijeli so jih v Novih Selih (2), Kočevju, Predgradu pri Starem Trgu in v Ljubljani (6). Izrekli so se za državljane Tunizije, Maroka in Palestine, Alžirije in Albanije.

PU Koper: Prijeli 51 ilegalcev

Največ so jih prijeli na območju Ilirske Bistrice (40), v Kozini pa 9. Največ, kar 22, je bilo Afganistancev, kar 14 pa je bilo Egipčanov.

PU Maribor: Prijeli 34 ilegalcev in tihotapca

V Malem Okiču so ustavili 40-letnega državljana Srbije, ki je v najetem vozilu ljubljanskega registrskega območja, preko državne  meje  z  Republiko Hrvaško prepeljal kar 14 tujcev, od tega 10 Pakistancev in 4 Indijci. Srba so pridržali, ostale pa vrnili na hrvaško stran.

Policisti PP Ormož so na železniški postaji v Središču ob Dravi prijeli 3 Alžirce. V Loperšicah na območju Ormoža so prijeli 12 ilegalcev (8 Iračanov in 4 Irance). Na območju Ormoža so prijeli še 3 Alžirce.

V Slovenski Bistrici so prijeli 2 Libijca, ki sta zaprosila za azil.

PU Murska Sobota: Prijeli 16 ilegalcev

Iz drugih policijskih uprav o prijetih ne poročajo.

C. R.